Dar gelirliye 540 Euro’ya kadar yakıt yardımı

Güncelleme Tarihi:

Dar gelirliye 540 Euro’ya kadar yakıt yardımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2022 11:21

Almanya’da bu aydan itibaren yine bir dizi yeni yasa ve uygulamalar yürürlüğe girdi. Yakıt yardımından emeklilere enerji desteğine, ülke genelinde felaket uyarı sisteminin denemesinden telefon dolandırıcılarına karşı alınan tedbirlere kadar günlük hayatımız açısından önemli olan yenilikleri sizler için araştırdık.

Haberin Devamı

 

Dar gelirliye 540 Euro’ya kadar yakıt yardımı
2 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK
Federal hükümetin geçen ay tüketicileri desteklemek amacıyla hazırladığı yasa tasarısı, 16 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girdi ve aralık ayı itibariyle uygulamaya konuldu. Havanın soğumasıyla birlikte tam zamanında hayata geçirilen 2. tur yakıt yardımından düşük gelirli yaklaşık 2 milyon insan yararlanacak. Konut yardımı almaya hak kazananların yanı sıra, tek başına yaşayan düşük gelirli vatandaşlar, aileler, yaşlılar ve BaföG adlı eğitim ve öğretim yardımından yararlanan çırak ve üniversiteli öğrenciler de, konut yardımı alabilecek. Yeni uygulamaya göre, tek kişilik haneye 415 Euro, iki kişinin yaşadığı hane başına 540 Euro yakıt yardımı yapılacak. Ayrıca hanede yaşayan üçüncü kişiden itibaren fert başına 100 Euro ek yakıt yardımı söz konusu olacak.

Haberin Devamı

ÖDEMELER OTOMATİK YAPILACAK
Hak sahipleri, yakıt yardımı için yazılı başvuruda bulunmak zorunda olmayacak. Ödemeler otomatikman yapılacak. Federal hükümetin aldığı diğer bir karar uyarınca, uzaktan ısıtmalı veya konutu merkezi ısıtma sistemine bağlı olanların aralık ayındaki yakıt aidatı devlet tarafından ödenecek. Doğalgaz veya uzaktan ısıtmalı konutlarda oturanların yanı sıra orta ölçekli işletmeler de bu haktan yararlanacak. Söz konusu kanun uyarınca, ev sahipleri, kiracılarına yönelik devlet tarafından sağlanan konut yardımını 2023’te yapacakları yıl sonu yakıt gideri faturasında dikkate alabilecekler. Diğer bir ifadeyle, hak sahibi kiracılar, devletin sunduğu aidat desteğini, en erken Aralık 2023’te hissedecekler.

EMEKLİLER UNUTULMADI
Almanya’da yaşayan 20 milyonu aşkın emekli unutulmadı ve enerji giderlerinin müthiş oranda arttığı şu kış mevsiminde devlet tarafından sağlanan parasal destekten yoksun bırakılmadı. Alman Emeklilik Sigortası, ikameti Almanya’da olan ve yaş haddinden emekli olanların yanı sıra, malulen emekli olanlara, dul ve yetimlere ve memur emeklilerin banka hesabına brüt 300 Euro tutarında enerji yardımı amaçlı para havale edecek. Yıllarca çalıştıktan sonra Almanya’dan emekli olup Türkiye’ye kesin dönüş yapan yüzbinlerce Türk emeklisi ise enerji yardımı parasından yararlanamayacak. Minijob adlı düşük gelirli işte çalışan emekliler, eylül ayında aldıkları enerji destek parasından sonra, şimdi yapılacak ikinci ödemeden de yararlanabilecekler. Vergiye tabi olan enerji destekleme parasından sosyal güvenlik prim kesintisi yapılmayacak. Konuya ilişkin detaylı bilgi isteyenler, Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın 030 221 911 001 numaralı danışma hattını pazartesiden perşembe gününe kadar saat 08.00 ile 20.00 arasında ücretsiz arayabilir.

Haberin Devamı

ÜLKE GENELİNDE UYARI DENEMESİ
Almanya’nın ortasında bulunan Ahrtal bölgesinde bir süre önce yaşanan sel felaketinden sonra selzedelerin zamanında uyarılmadığı için yoğun eleştirilere hedef olan yetkililer, hummalı bir şekilde erken uyarı sistemi üzerinde çalışmalar başlattı ve çözüm arayışları nihayet meyve vermeye başladı. Ulusal kapsamda geliştirilen yeni erken uyarı sistemi 8 Aralık tarihinde ülke genelinde saat 11.00’de ilk kez denenecek. Buna göre, ülke genelinde kayıtlı olan tüm akıllı cep telefonlarına uyarı mesajı gönderilecek.
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, hücresel yayın teknolojisyle (Cell Broadcast Technik) gerçekleştirilecek uyarı sistemi ile etkili ve güvenil bir uyarı altyapısı oluşturduklarını açıkladı. Uyarı sisteminin çalışıp çalışmadığı 8 Aralık perşembe günü denenecek. Aynı gün ve aynı saatte test amacıyla ülke genelinde uyarı sirenleri de çalışacak ve NINA adlı cep telefonu uygulamaları üzerinden uyarı mesajları da gönderilecek.
DEVAM EDECEK: Hastalık raporu almak için 2023’te neler değişecek?

Dar gelirliye 540 Euro’ya kadar yakıt yardımı
TELEFON DOLANDIRICILIĞINA SON
Almanya’da 1 Aralık’ta tüketicileri telefonla dolandırıcılık yapanlara karşı koruyacak bir kanun yürürlüğe girdi. Telefon Koruma Yasası adlı yeni düzenlemeye göre, yurtdışındaki GSM operatörleri üzerinden Alman telefon ağına bağlı olan cep telefonlarına yurt içi numara göstergeli aramalar yapılamayacak. Call-ID-Spoofing adı verilen yöntemle, yurt dışında yaşayan telefon dolandırıcıları, cep telefonu üzerinden aradıkları Alman GSM ağına kayıtlı abonelere kendilerine yurt içinden arama süsü verebiliyorlardı. Yeni kanun uyarınca, Alman GSM operatörleri, manipüle edilen bu tarz aramaları engellemekle yükümlü olacaklar. Örneğin 0900 ile başlayan veya acil yardım numarası 112 veya 115 No’lu telefonlardan yapılan sahte aramalar, operatörler tarafından derhal kesilmek zorunda. Alman GSM hattına kayıtlı olan telefonla yurt dışından Almanya’ya yapılan aramalar ise, bu uygulamanın dışında tutulacak.

Haberin Devamı

2018 İÇİN VERGİ BEYANI SÜRESİ SONA ERİYOR
Almanya’da sigortaya tabi çalışanlar, yıl sonunda vergi beyanında bulunabiliyorlar. Vergi denkleştirmesi amaçlı bu beyan, isteğe bağlı olup özellikle vergi iadesi alabilecek olan vergi mükellefleri için hatırı sayılır bir getiri sağlayabiliyor. İsteğe bağlı vergi beyanları için dört yıl süre tanınıyor. Buna göre, 2018 yılı için vergi beyanında bulunmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor, çünkü beyan süreleri 31.12.2022 tarihinde sona erecek.

BUNA DİKKAT EDİN
EMEKLİLİK SİGORTASINDAN DOLANDIRICILARA KARŞI UYARI
ALMAN Emeklilik Sigortası DRV, son dönemlerde emeklileri hedef seçen dolandırıcılara karşı uyarıda bulundu. DRV yetkilileri, kendilerine sigorta çalışanı süsü veren sahtekârların, emeklileri telefonla arayıp kişiye ait özel bilgilere ve özellikle banka bilgilerine ulaşmaya çalıştıklarını bildirdiler. Yetkililer, dolandırıcıların para koparmak amacıyla emeklilere gönderdikleri yazılara, resmi mektup süsü verdiklerini, hatta bu amaçla DRV antetli kâğıt kullandıklarını belirtiyorlar. Emeklileri telefonla arayan dolandırıcıların, arama numaralarına manipüle ederek sanki resmi daireden arıyormuş süsü verdiklerine işaret eden DRV yetkilileri, sahtekârların emeklilere evlerinde beklenmedik ziyaretlerde de bulundukları konusunda uyarıda bulundular. Dolandırıcılar gerek bizzat ziyaret ettikleri veya mektup veya telefonla aramak suretiyle iletişime geçtikleri emeklilerden, aylık ödemeler için harç ödenmesi gerektiği bahanesiyle yabancı bir banka hesabına para yatırmalarını istiyorlar. Aksi takdirde aylık ödemelerin durdurulabileceği tehdidinde bulunan dolandırıcılar bu yolla emeklilerin gözünü korkutmaya çalışıyorlar. DRV yetkilileri, kurum olarak emeklileri telefonla arayıp kesinlikle para istemediklerini belirterek, tüm emeklilere tanımadıkları kişilere para elden vermemeleri veya yabancı banka hesaplarına kesinlikle para havale etmemeleri konusunda uyarıda bulunuyorlar.

BAKMADAN GEÇME!