Danimarka sığınmacılara kapıları kapadı

Güncelleme Tarihi:

Danimarka sığınmacılara kapıları kapadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2023 11:35

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen öncülüğüne alınan katı önlemler sayesinde bu yılın ilk yarısında sadece 1048 kişinin iltica başvurusunda bulunduğu açıklandı.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) genelinde sığınmacı sayısının nasıl azaltılabileceği tartışmaları devam ederken, alınan sıkı önlemler sayesinde Danimarka’da ilticacı sayısı azaldı. Sığınmacılara kapılarını tamamen kapatmaya kararlı olan Danimarka makamlarına bu yılın ilk yarısında sadece 1048 kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu açıklandı. Buna karşın Almanya’ya aynı dönemde 163 bin kişinin iltica başvurusunda bulunduğu da saptandı. Danimarka Başbakanı ve Sosyal Demokratların Genel Başkanı Mette Frederiksen’in kararlı tutumu ve katı sığınmacı politikası sayesinde ülkede iltica başvurularının dibe vurduğu kaydedildi. 2021 yılında “Ülkemize bu kada çok insan gelmesini engellemeliyiz. Aksi takdirde aidiyetimizi tehlikeye sokarız” diyen Başbakan Frederiksen, hedefin “Sıfır ilticacı” olduğunu yineledi.

Haberin Devamı

SIKI ÖNLEMLER
Danimarka’da sığınmacı sayısındaki düşüşte hükümetin ‘katı göç politikası’nın etkin rol oynadığı da belirtildi. Danimarka sınırlarında kontrollerin son yıllarda büyük ölçüde artırıldığı ve iltica başvuruları kabul edilmeyenlerin geri gönderme merkezlerine yerleştirilerek işlemleri biter bitmez sınır dışı edildikleri de belirtildi. Danimarka mahkemesinin Lazkiye’yi ‘güvenli bölge’ olarak sınıflandırdığı için Danimarka’nın Suriyelileri sınır dışı ederek ülkelerine geri gönderen tek AB üyesi ülke olduğuna da dikkat çekildi. Danimarka’nın kendi makamlarında iltica başvurusunda bulunanları Ruanda’ya göndererek başvurularının ordayken değerlendirilmesi ve başvuruları reddedilenlerin de orada kalmaları için Ruanda hükümetiyle görüşme yaptığı da açıklandı. Aynı şekilde Danimarka’da suç işleyen ve AB üyesi olmayan ülkelerden gelenlerin cezalarını Kosova’daki cezaevlerinde çekmeleri ve sonra da oradan ülkelerine geri gönderilmeleri için Kosovalı makamlarla görüşmeler yapıldığına da işaret edildi. Ayrıca Danimarka’nın göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı kesimlere uzun süredir ‘yabancı kotası’ uyguladığı ve bazı bölgelerde yabancı oranının yüzde 30’la sınırlandırıldığı, oralara yeni gelen yabancıların yerleşmelerine izin verilmediği belirtildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!