Daha ucuza yenilenebilir enerji müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Daha ucuza yenilenebilir enerji müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2023 10:15

Almanya’da enerji fiyatlarındaki artışın engellenmesi için arayışlar yoğun bir biçimde devam ederken, Başbakan Olaf Scholz, ilk etapta yenilebilir enerji üretilen bölgelerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında düşüş müjdesi verdi.

Haberin Devamı

SEÇİM bölgesi Potsdam’da önceki akşam vatandaşlarla bir araya gelen Scholz, rüzgâr ve güneş enerjisinin yoğun olarak üretildiği bölgelerde elektrik şebekelerine yapılan ödemelerde yeni bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı. Scholz, “Şundan çok eminim ki, ilk etapta kuzey ve doğuda tüketicilerin yükünü azaltacak adil bir çözümü bu yıl içinde gerçekleştireceğiz. Ülkenin batısında ve güneyinde de güneş ve rüzgâr enerjisi üretiliyor. Ortak bir çözüm yolu bulacağımıza inanıyorum” dedi. Scholz, bu konuyla ilgili olarak Almanya’daki 16 eyaletin başbakanı ile görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.

FARKLI ÜCRET BÖLGESİNE KARŞI
Başbakan Scholz, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder’in elektrik şebekelerine farklı bölgelerde farklı ücret ödenmesi yönünde planlar yapıldığı iddialarının tamamen yersiz ve asılsız olduğunu belirtirken, “Kimse böyle bir öneride bulunmadı” dedi. Ancak Almanya’da elektrik şebekelerine bölgelere göre farklı ücretler ödendiğine de dikkat çekildi. Almanya’nın en fazla rüzgâr ve güneş enerjisi üretilen kuzey ve doğusunda elektriğin şebekelere ulaştırılması giderleri yüzünden, bu bölgelerde nüfus yoğun olmadığı için tüketicilerin büyük kentlerdekinden daha fazla elektrik parası ödemek zorunda kaldıkları belirtildi.

Haberin Devamı

HEDEF FİYATLARI DÜŞÜRMEK
Alman ekonomisinin canlandırılması ve şirketlerin yatırımlarını artırması için hükümetin elektrik ve doğalgaz giderlerinin bir bölümünü uzun süreli olarak üstlenmesinden yana olmadığını gizlemeyen Şansölye Scholz, bu konuyu görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Hem kendi partisi SPD’lilerin hem de hükümet ortağı FDP’lilerin işletmelere sübvansiyonun sürdürülmesi için ağırlıklarını koymaları üzerine Scholz, “Ben bundan çok emin olmasam da tartışılmasına açığım. Bizim hedefimiz elektrik ve doğalgaz fiyatlarını düşürerek herkesin yükünü hafifletmektir. Bu nedenle de yenilenebilir enerjiye ağırlık veriyoruz. Hız, hız, hız” açıklamasında bulundu. Öte yandan Başbakan Scholz, Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz hattına girişilen sabotaj iddialarının üzerinde durduklarını ve soruşturmaların Almanya’da sürdürülmesi için girişimde bulunduklarını açıkladı. Sabotajın arkasında ABD ve İngiltere’nin olduğuna dair bir iz bulunmadığını belirten Scholz, “Federal Başsavcılık devrede. Biz bunun aydınlatılmasını istiyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!