Çocuk parasına başvuru kolaylığı

Güncelleme Tarihi:

Çocuk parasına başvuru kolaylığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2022 08:50

Almanya’da gelir düzeyiniz ne olursa olsun, çocuğunuz varsa, 18 yaşına kadar, çocuğunuz işsizse 21 yaşına kadar, meslek eğitimi veya yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar çocuk parası alma hakkınız var. Bu haktan yararlanmak için Aile Sandığı’na (Familienkasse) yazılı başvuruda bulunmanız gerekiyor. Başvuru konusunda yaşanan tereddütlere son veren bir mahkeme kararından bahsedeceğiz size bugünkü yazımızda.

Haberin Devamı

Çocuk parasına başvuru kolaylığı
BİRÇOK kişi, çocuk parası hakkından yararlanmak için Aile Sandığı’ndan temin ettikleri matbu formu hem dil hem de içerik açısından anlamakta güçlük çekiyor. İşte bu noktada Rheinland Pfalz Eyaleti Mali Mahkeme’nin verdiği bir karara dikkatinizi çekmek istiyoruz. Aile Sandığı’nca hazırlanan matbu form yerine, hazırladığı düz dilekçeyi kısa adı e-mail olan elektronik posta yoluyla gönderen iki çocuk annesinin Aile Sandığı’ndan aldığı ret cevabına karşı açtığı davaya bakan Mali Mahkeme, 6.7.2021’da verdiği ‘5 K 17114/20’ dosya No’lu kararında, çocuk parası için elektronik posta yoluyla yapılan başvurunun da resmen geçerli olduğuna hükmetti.

Haberin Devamı

TÜM BİLGİLERİ İÇERMELİ
Ancak elektronik posta yoluyla gönderilen başvurunun, çocuk parası hakkından yararlanmak istenilen tüm bilgileri içermesi gerektiğine işaret eden yargıçlar, Aile Sandığı’nın davacıdan çocuk parası için gönderdiği başvuruyu resmi formla yapması gerektiği yolundaki talebinin yersiz olduğunu belirttiler. Davaya bakan yargıçlar, elektronik postayla gönderilen düz dilekçenin de resmi geçerliliği olduğunu belirterek, e-maille gönderilen başvurularda ıslak imza şartının da aranmadığını vurguladılar. Alman Gelir Vergisi Kanunu’na atıfta bulunulan gerekçeli karar uyarınca, resmi ödeneklerden yararlanmak için yazılı başvuruda bulunmak şartken, başvuru şekli ve şemaline ilişkin bir düzenleme mevcut değil. Bu nedenle, elektronik posta yoluyla yapılan başvurular da resmen geçerli sayılıyor.

KİME NE KADAR ÖDENİYOR?
Bilindiği gibi çocuk parası, çocuklu ailelere, 18 yaşına kadar çocuk başına ödenek olarak ödeniyor. Meslek eğitimi ve yüksek öğrenim gören çocuklar için ödenek süresi 27 yaşına kadar geçerli. Aile kasası, çocuklu ailelere, ilk iki çocuk için, kişi başına 219 euro (2021’den bu yana), üçüncü çocuk için 225 euro ve üçüncü çocuktan sonra her çocuk için 250 euro çocuk parası ödüyor. Bazı durumlarda ise, torun sahiplerine de torun başına çocuk parası ödenebiliyor. Bu durum Rheinland Pfalz Eyalet Mali Mahkemesi’nin aldığı ‘4 K2296/15’ No’lu kararı uyarınca örneğin, torunları ile birlikte yaşayan dede ve nineler için geçerli.

Haberin Devamı

Çocuk parasına başvuru kolaylığı

BUNU NOT EDİNİZ!
MOTORLU TAŞIT SİGORTASINDAN
TASARRUF ETMENİN YOLU
RUSYA ile Ukrayna arasında aralıksız devam eden savaş Avrupa’da enerjiden gıda maddelerine kadar gündelik hayatın her alanında fiyat artışına yol açarken insanlar nereden nasıl tasarruf edebilirimin derdine düştü. Almanya’da yaşayanlar için, bir tasarruf etme yönteminden bahsetmek istiyoruz. Pandemi döneminde, evde homeoffice çalışanların örneğin motorlu taşıt sigortasından tasarruf edebileceklerini biliyor muydunuz? Evden çalışanlar, motorlu taşıtlarıyla işyerine gidiş ve gelişler için fazla mesafe kat etmedikleri için, sigorta poliçesinden yer alan şartlara uygun olarak, sigorta bedelinde indirim talep edebilirler.

Haberin Devamı

KİLOMETRE SAYACINIZA BAKINIZ
Pandeminin hız kaybettiği şu dönemde homeoffice’den çıkıp işyerine dönen taşıt sahiplerine, araçlarının kilometre sayacına bakıp araç sigortaları nezdinde indirim talebinde bulunmalarını öneriyoruz. Çünkü bilindiği gibi, motorlu taşıtınız yıl boyu ne kadar çok kilometre yaparsa, aracın kaza yapma riske artacağından sigorta bedeli de o oranda artacaktır. Gerek pandemi nedeniyle evden çalıştığınız için, gerekse iş yeri değiştirdiğinizden aracınızla kat edeceğiniz yol mesafesinin kısalması halinde, bu yeni durumu mutlak suretle motorlu taşıt sigortanıza bildirmeniz, size hatırı sayılır oranda tasarruf imkanı sağlayacaktır. Sigorta bedelinde yapılacak indirim, ayrıca aracınızın yaşına ve sürücülerin kaza yapmadığı her yıl için aldığı indirim basamağına da bağlı.

Haberin Devamı

HANGİ DURUMLARDA SİGORTANIZ ARTAR?
Araç sürücüleri, motorlu taşıt sigortalarına bir yılda azami olarak kat edecekleri kilometre sınırını aştıkları takdirde, ödemeleri gereken sigorta bedelinin artacağını unutmamalıdırlar. Sigortasına bildirdiği yıllık kilometre sınırını aşıp, bunu vakitlice sigortasına bildirmeyen araç sahipleri, bu durumun örneğin kaza sonucu ortaya çıkması halinde, para cezası ödemek zorunda kalabilirler. Bizden uyarması.

Çocuk parasına başvuru kolaylığı

BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?
FİŞLER NE KADAR SÜRE
MUHAFAZA EDİLMELİ?
ALMANYA’da yaşayanlar çok iyi bilir. Hayatın birçok alanında karşılaşabileceğiniz neredeyse her türlü riske karşı kendinizi sigortalatabilirsiniz. Bunun avantajlı tarafı, riskin gerçekleşmesi halinde uğradığınız zarar sigortanız tarafından poliçe kapsamındaki koşullar uyarınca tazmin edilir. Dezavantajlı tarafı ise, sigortalarınızla ilgili kâğıt kürek işlerinizin had safhada artmasıdır. Bir de çok fazla düzenli olmayanlar için, sigortalarından ay be ay gelecek evrakların içinden çıkamaz hale gelebilirler. Kimisi, gelen evrakların yüzünü bakmadan çöpe atarken, kimileri ise posta kutusundan çıkan her kâğıt parçasını arşivlemeye kalkıyor. Peki ama doğrusu nedir? Kasa fişi, sigorta poliçesi, faturaları ne kadar süreyle muhafaza etmek gerekiyor?

Haberin Devamı

GEÇERLİLİK SÜRESİNCE SAKLAYIN
Öncelikle şu tavsiyede bulunalım: Posta kutunuzdan çıkan evrakları gözden geçirmeden kesinlikle çöpe atmayınız. Merkezi başkent Berlin’de bulunan Alman Sigortalar Birliği (GDV) yetkilisi Peter Schwark, “Sigortaya ilişkin evraklar, genel prensip olarak poliçelerin geçerlilik süresinin sonuna kadar muhafaza edilmelidir” uyarısında bulunuyor. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Tüketicileri Koruma Merkezi’nden Elke Weidenbach da, sigorta bedelinin ödendiğini belgelemek için, sigorta kuruluşundan gönderilen ödeme talimatını muhafaza etmektense, sigorta bedelinin ödendiğini gösteren banka dekontunun ibrazının da kafi olduğu hatırlatmasında bulunuyor.

KANIT DEĞERİ YÜKSEK EVRAKLAR
Yetkililer, sağlık sigortası, emeklilik kasası, hayat sigortası veya maluliyet sigortası nezdinde sağlık durumunuza ilişkin beyanatın bulunduğu sigorta evrakları da mutlak suretle muhafaza edilmesini tavsiye ediyorlar. Tazminat durumlarında, sigortanızı sağlık durumunuz hakkında bilgilendirdiğinizi kanıtlamak için, bu evraklar gerekli olacaktır. Aksi takdirde, bunu kanıtlayamazsanız, sigorta kuruluşu, sağlık durumunuzu gizlediğiniz gerekçesiyle tazminat talebinizi reddedilebilir. Özel emeklilik sigorta türü olan Riester Emekliliğine ilişkin sigorta poliçesinin, aidatların kesildiğini gösteren banka dekontlarının ve sigortadan gönderilen poliçe durum bildirimlerinin saklanması gerekiyor. Uzmanlar, sigortanız ile, devlet teşviklerinin ödenmesi konusunda ihtilaflı duruma düşmeniz halinde, söz konusu evrakların ibrazının hayati önem taşıdığını vurguluyorlar. İş yeri emeklilik sandığından bağlanacak aylığın tehlikeye düşmemesi için, sigorta evraklarının yanı sıra iş sözleşmesi, işyeri tarafından işyeri emekliliğine ilişkin yapılan yazılı açıklama ve bildirimler ile toplu iş sözleşmesinde işyeri emeklilik sandığına ilişkin bölümleri de mutlak suretle saklanmalıdır. Dul ve yetim aylığı için hak sahipleri, her türlü iş sözleşmesini ve emeklilik evraklarını uzun süre muhafaza etmelidirler.

DEVAM EDECEK: Resmi evraklar için zaman aşımı süresi var mı?

 

BAKMADAN GEÇME!