Claudia Pechstein’in üniformayla CDU etkinliğine katılması olay oldu

Güncelleme Tarihi:

Claudia Pechstein’in üniformayla CDU etkinliğine katılması olay oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2023 10:17

Sürat pateninde Olimpiyat Şampiyonu olan polis memuru Claudia Pechstein’ın, üniformayla CDU’nun etkinliğine konuşmacı olarak katılması Almanya’da yeni bir tartışma başlattı.

Haberin Devamı

30 yıldır polis memuru olarak görev yapan ve şimdiye kadar katıldığı olimpiyatlarda 5 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan ünlü patenci, CDU’nun hafta sonu Berlin’de düzenlediği etkinliğe katılarak sığınmacılar ve aşırı sağ ile ilgili bir konuşma yaptı. Başvuruları reddedilen sığınmacıların derhal sınır dışı edilmelerini, aşırı sağa karşı daha kararlı mücadele verilmesini belirten konuşmasının içeriğiyle ilgili değil ama Pechstein’ın üniformayla podyumda yer alması eleştirilere yol açtı. Ünlü patenci, bu tutumuyla ‘federal polis memurlarının tarafsızlık ilkesine riayet etmemekle’ suçlandı.

Claudia Pechstein’in üniformayla CDU etkinliğine katılması olay oldu

Claudia Pechstein’in üniformayla CDU etkinliğine katılması olay oldu
‘TARAFSIZLIK İLKESİNE RİAYET ETMİYOR
Sol Partili Federal Meclis Başkan Yardımcısı Petra Pau, “Ben 25 yıldır memurlar ve disiplin hukuku ile ilgileniyorum. Böyle bir şey görmedim” dedi. SPD’li Federal Meclis milletvekili Sebastian Fiedler de “Üniformalı bir polis memuru parti etkinliğinde konuşuyor. İnanılmaz bir şekilde gözlerimi kaşıyorum” içerikli bir tweet paylaştı. Bazı çevreler ve politikacılar da Claudia Pechstein’ı ‘devlet memurlarının tarafsızılık ilkesine riayet etmemekle’ suçladı. Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt, memurların kamuya açık yerlerde tarafsızlık ilkesini korumaları gerektiği mecburiyetine dikkati çekerken, Claudia Pechstein’ın böyle bir etkinliğe üniformayla katılmasının doğru olmadığını söyledi. Federal İçişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü de memurların ‘tarafsızlık ilkesi mecburiyeti’ bulunduğunu hatırlatırken, herhangi bir yorumda bulunmadı.
‘YANLIŞ YAPMADIM’
Partinin üyesi olmadığı halde 2021 yılındaki genel seçimlerde Berlin’in Treptow-Köpenick kesiminde CDU’dan milletvekili adayı olan ancak kazanamayan Pechstein, üniformasıyla podyumda yer almasının yanlış bir şey olmadığını savundu. Bild gazetesine açıklamalarda bulunan Pechstein, “Partilerin etkinliklerinde üniforma giyilemeyeceğine dair somut bir yasak yok. Ben CDU üyesi değilim. O etkinlikte sadece CDU’nun misafiriydim” dedi. Görev dışında sadece hastalık halinde ve fahri bir görev üstlenilmesi durumunda üniforma taşıma yasağı bulunduğunu belirten Pechstein, “Ben 30 yıldır federal polis memuru olmaktan ve bu üniformayı taşımaktan gurur duyuyorum. Yine taşırım” derken, üniformayla podyuma çıkmadan önce hem sendika temsilcilerinden hem de kendi amirlerinden izin aldığını söyledi.

 

BAKMADAN GEÇME!