‘Çin’le diyaloğa açığız’

Güncelleme Tarihi:

‘Çin’le diyaloğa açığız’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2023 17:48

Berlin’deki Alman-Çin Forumu’nda iki ülke arasındındaki ekonomik ilişkilerin geliştirileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

ALMANYA ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin ve diyaloğun sürdürülmesinin iki ülkenin de yararına olacağı görüşü vurgulandı. Yurt dışına ilk resmi ziyaretini Almanya’ya yapan Çin Başbakanı Li Qiang, bugün öğleden önce Başbakan Olaf Scholz tarafından askeri törenle karşılandı. Daha sonra iki ülkeden 20 bakanın katıldığı Alman-Çin Forumu’nda iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş da gündeme geldi. Görüşmeden sonra ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında Li Qiang ve Scholz, alışılmışın dışında bir dönemden geçtiğimizi belirtirken, doğrudan diyaloğunun önemine dikkat çektiler. Başbakan Scholz, Çin ile ekonomik alanda sıkı iş birliğinin yanı sıra diyaloğu da sürdüreceklerini söyledi. Çin’e Rusya’ya silah yardımı yapmama ve Ukrayna’da barışın sağlanması için ağırlığını koyma çağrısında bulunurken, “Bu konuda Birleşmiş Milletler Daimi Üyesi olan Çin’e çok önemli görevle düşmektedir” dedi. Scholz ayrıca “Hiçbir ülke başka ülkelere ‘arka bahçesi’ gözüyle bakmamalı ve şiddet yöntemiyle sınırları değiştirmeye teşebbüs etmemeli” görüşünü vurgularken, “Emperyalizm çözüm değil” açıklamasında bulundu. Berlin’deki görüşmelerde iklim korumasında mücadelede iki ülkenin sorumlulukların yanı sıra de güneş ve rüzgâr enerjisinin artırılmasında olası iş birliği üzerinde durulduğu da açıklandı.

EL ELE VERMELİYİZ
Çin Başbakanı Li Qıang da, Almanya ile ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını söyledi. Her konuyu açık ve derin bir biçimde görüştüklerini belirten Li Qiang, “Çin Almanya ile ilişkilere çok önem vermektedir. Her iki ülkenin de lehine olan bu ilişkileri geliştirerek sürdürmeliyiz. Elele vererek bu alanda birlikte çalışmalıyız” dedi. Berlin’den Münih’e geçecek olan Çin Başbakanı Li Qiang ve beraberindeki heyetin yarın (çarşamba) Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder ile görüşeceği de açıklandı. Bu görüşmede Siemens ve BMW şirketlerinin temsilcilerinin de hazır bulunacağı belirtildi.

Haberin Devamı

ÇİN STRATEJİSİ YOK
Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanı Friedrich Merz, Scholz hükümetini Çin stratejisi olmamakla suçladı. Berlin’de düzenlenen Alman Sanayiciler Günü etkinliğinde bir konuşma yapan Merz, “Almanya somut stratejik çıkarlarını belirlemelidir. Ama bu hükümetin şu ana kadar bir Çin stratejisi olmamıştır. Koalisyon partileri kendi aralarında uzlaşmaya varamadıkları için Ulusal Güvenlik Stratejisi metninde buna yer verilmemiştir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!