‘Çifte Vatandaşlık’ta kolaylık Almanya’da dert oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Çifte Vatandaşlık’ta kolaylık Almanya’da dert oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2023 19:04

Hükümetin Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırma planına CDU / CSU ile sağ popülist AfD karşı çıktı. Hükümet partileri SPD, Yeşiller ve FDP ile muhalefetteki Sol Parti, ‘çoklu vatandaşlığa’ tam destek verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırma planına ana muhalefet CDU/CSU ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) karşı çıkmayı sürdürürken, Sol Parti’den destek geldi. Federal Meclis’in bugün öğleden sonraki güncel olayların gündeme getirildiği ‘Aktüel Saat’ oturumunda, hükümetin Alman Vatandaşlık Yasası’nın modernleştirilmesini içeren tasarı tartışıldı. Zaman zaman karşılıklı suçlamaların yaşandığı oturumda CDU/CSU ve AfD’li konuşmacılar, hükümeti Alman vatandaşılığına geçişi kolaylaştırarak Almanya’yı ve Alman toplumunu yozlaştırmak istemekle suçladılar.

‘Çifte Vatandaşlık’ta kolaylık Almanya’da dert oldu
‘ÇOK YANLIŞ BİR YAKLAŞIM’
AfD’li Gottfried Curio, Almanya’da 3 yıl yaşayana Alman vatandaşlığı verilmesini yanlış bulduklarını belirtirken, “Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Almanya’ya uyum sağlamayana Alman vatandaşlığı verilmemelidir. Almanların 2/3’ü Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırmasını istemiyor. Bu kesinlikle unutulmamalı” görüşünü savundu. AfD’li politikacının yanı sıra CDU ve CSU’lu bazı konuşmacılar da konuyu bir anda Türkiye’deki seçimlere getirdi. Almanya’da yaşayan Türklerin ve çifte vatandaş statüsündeki Türkiye kökenlilerin çoğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklediğini söyleyen CDU/CSU’lu politikacılar, “Bizim demokratik sistemimizden uzaklaşanlara Alman vatandaşlığı verilmemeli” diyerek demokrasi karşıtı söylemlerde bulundular.
‘Çifte Vatandaşlık’ta kolaylık Almanya’da dert oldu
‘MODERN VATANDAŞLIK KAÇINILMAZ’
Vatandaşlık Yasası tartışmaları sırasında kürsüye çıkan Türkiye kökenli Federal Meclis milletvekilleri CDU/CSU yıllarca inkâr ettiği halde çoktan bir göç ülkesi olan Almanya’nın modern bir Alman Vatandaşlık Yasası’na ihtiyacı olduğunun altını çizdiler. SPD’li Gülistan Yüksel, Alman vatandaşlığı olmadığı için yıllarca demokratik bir hak olan oy kullanma hakkından yararlanamadığını belirtirken, “Alman vatandaşılığını aldıktan sonra ilk kez sandık başı yapıp oyumu kullandığımda dünyalar benim oldu” dedi. Gülistan Yüksel, bu ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunan ‘misafir işçi’ nesline kolay Alman vatandaşlığı verilmesinin onlara takdir ve teşekkürün bir ifadesi olacağını da söyledi.
‘Çifte Vatandaşlık’ta kolaylık Almanya’da dert oldu
‘BU İNSANLAR DOĞUŞTAN BURALI’
Yeşillerli Filiz Polat da 67 yaşın üzerinde olan ‘misafir işçi’ nesline kolay vatandaşlık verilmesine tam destek verdi. Aynı zamanda Almanya’da 11 milyondan fazla yabancıdan 1.5 milyonunun burada doğdukları halde hâlâ Alman pasaportu olmadığına dikkat çekerken, “Bu insanlar doğuştan buralı. Bu insanlara en doğal yasal hakları olan Alman vatandaşlığı verilmeli” dedi. SPD milletvekili Hakan Demir de, “Geçtiğimiz günlerde SPD’nin 160’ıncı yıl dönümünü kutladık. SPD ile Yeşiller 2000 yılında Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırdı. Bu süre içinde şimdiye kadar 2.5 milyon civarında göçmen kökenli Alman vatandaşı oldu. O sayede Federal Meclis’e de bu yasa değişikliğinden yararlanan göçmen kökenli milletvekilleri girdi. Bu Almanya için bir artıdır” görüşünü vurguladı. ‘Misafir işçi’ nesline dil testinden muaf tutularak Alman vatandaşlığı verilmesinin kolaylaştırılmasını ‘doğru bir yaklaşım’ olarak gördüğünü belirtirken, “Ama elimizi çabuk tutalım. Örneğin benim büyük annem ve büyük babam için çok geçtir. Çünkü onlar artık hayatta değiller. Annelerine, babalarına baktıkları için çalışamayan ve sosyal yardımla geçinen insanlara vatandaşlık verilmemesi bize yakışmaz” dedi.
‘Çifte Vatandaşlık’ta kolaylık Almanya’da dert oldu
FDP’DEN TAM DESTEK
Hükümetin küçük ortağı FDP’li konuşmacılar da ‘çifte vatandaşlığa’ tam destek verdiler. FDP’li Federal Adalet Bakanlığı Müsteşarı Benjamin Strasser, “Biz bu ülkeye çok iyi uyum sağlayanlara ve okullarında başarılı olanlara kolay Alman vatandaşı olma yolunu açıyoruz. Fahri çalışmalarda bulunup başkalarına yardım edenlere, demokratik yasalarımıza saygı gösterenlere daha kısa sürede Alman vatandaşlığı verilmesini istiyoruz. Biz Yahudi düşmanlarını Alman vatandaşı yapmak istemiyoruz. Ancak bugünkü refah düzeyimize ulaşılmasında çok önemli katkıları olan ‘misafir işçi’ nesline de minnettar olduğumuz için onların Alman vatandaşı olmalarını kolaylaştırmak istiyoruz” derken, muhalefet partili parlamenterlere de “Bunun nesi yanlış?” diye seslendi.

BAKMADAN GEÇME!