‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok!’

Güncelleme Tarihi:

‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2024 16:41

Hükümetin sübvansiyonları kısıtlama planlarını bir haftadır protesto eden çiftçiler traktörleriyle bugün Berlin’de yaşamı durdurdular. Federal Meclis ve Başbakanlık binasının çevresi başta olmak üzere kentte güvenlik önlemleri artırılırken, 1300 polisin görev aldığı açıklandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin tarım araçlarından vergi alınmaması ve mazota yapılan devlet katkısının kademeli olarak sonlandırılması planlarını bir haftadır ülkenin çeşitli kesimlerinde protesto eden Alman çiftçiler traktörlerine binerek Berlin’e akın edip kentte yaşamı durdular. Bugün düzenleneceği günler önce açıklanan ‘final gösterisi’ne katılmak için yollara düşen çiftçiler, daha pazar akşamından itibaren dev gösterinin yapılacağı Federal Meclis yakınlarındaki tarihi Brandenburg Kapısı’na açılan 17. Haziran Caddesi’ni doldurmaya başladılar. Bugün erken saatlerden itibaren de 5 ayrı güzergâhtan traktörleriyle kendilerine destek veren nakliyatçıların kamyonlarıyla klakson çalarak gösteri bölgesine akın eden göstericiler, planlanan kısıtlamaların tamamen iptal edilmesini istediler. Hükümetin tarım araçlarından trafiğe çıkma vergisi alınmasını kararını geri çekmesinin yeterli olmadığını belirten çiftçiler, mazota litre başına yapılan 21.7 Cent devlet desteğinin sürdürülmesi talebini yinelediler. Traktörlerinde ‘Depo boş- fareler dışarı’, ‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’, ‘Alman yapımı nakliyat-daha ne kadar’, ‘Alman çiftçilerin endişeleri var’ yazılı afişler taşıyan çiftçiler, politikacılara ‘Sesimize kulak verin’, ‘Çiftçilik ölürse, yiyeceğinizi ithal edersiniz’ çağrısı ve uyarısında da bulundular.

Haberin Devamı

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Berlin’deki dev protesto gösterisine 3 binden fazla traktör, 2 bine yakın kamyon ve TIR ile 10 binin üzerinde kişinin katıldığı açıklanırken, başta hükümet merkezi olmak üzere kentte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik nedeniyle Federal Meclis ile başbakanlık binası çevresi trafiğe tamamen kapatıldı. Aynı zamanda gösterinin düzenlendiği 17. Haziran Caddesi’ne paralel bazı caddeler de trafiğe kapatıldı. Gösteriler nedeniyle kentin çeşitli kesimlerinde otobüs ve tramvay seferleri iptal edilirken, bazı bölgelerde de seferlerde gecikmeler yaşandı. Çiftçilerin Berlin’deki final gösterisinde 1300 polisin görev aldığı da açıklandı.

‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’

Haberin Devamı

‘KISINTILARI GERİ ALIN’
Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, hükümete ‘kısıntıları geri çekin’ çağrısında bulundu. Haklı olarak Almanya’nın çeşitli kesimlerinde bir hafta boyunca eylemlerini sürdürdüklerini vurgularken, Başbakan Olaf Scholz’un uzlaşı çağrısında bulunduğunu hatırlatırken, “Biz adil uzlaşıdan yanayız. Hükümet sübvansiyonları durdurma kararını geri çekerse biz uzlaşmaya hazırız. Bu talebimiz yerine getirilmediği sürece demokratik haklarımızdan yararlanıp protesto gösterilerini sürdüreceğiz” dedi. Rukwied, “Siz kısıntıları geri çekerseniz, biz de geri çekiliriz” görüşünü de vurguladı. Hükümete tasarruf listesini yeniden gözden geçirme önerisinde bulunan Rukwied, “Çiftçilerin beklentilerinden daha az önemli olan birçok alanda tasarrufa gidilebilir. Hükümetten daha iyi bir politika bekliyoruz. Böyle devam edemez. Kısıntıları geri çekin” çağrısında da bulundu. Alman çiftçilerin lideri, “Almanya’da tarım alanına ihtiyaç var. Yeşeren tarım alanlarına ihtiyaç var. Bunun için gelecek nesil çiftçilere ihtiyaç var. Tarımsız ülkemizin geleceği yok bunu unutmayın” dedi.

Haberin Devamı

SARI KARTTAN SONRA KIRMIZI KARTI
Alman çiftçilerin gösterilerine kamyonlarıyla destek veren Federal Lojistik Hizmetleri Birliği Başkanı Prof. Dirk Engelhardt da, “Çiftçilerimiz bu haklı taleplerini elde edinceye kadar desteği sürdüreceğiz” diye konuştu. Üyelerinin 600 binden fazla kamyon ve TIR’la yolda olduklarını belirtirken, halkın günlük ihtiyaçlarının tedariki için gece gündüz demeden hizmet verdiklerini söyledi. Tarım Almanya’yı Birleştirir Sözcüsü Claus Hochrein da, “1 milyar Euro’ya yeni Başbakanlık binası inşa etmek isteyenlerin Alman çiftçilerden 1 milyar Euro tasarruf yapma planlarını anlamak mümkün değildir” dedi. Alman Ziraat Gençliği Birliği Sözcüsü Theresa Schmidt, Federal Maiye Bakanı’na kısıtlamaları geri almamaları halinde sarı karttan sonra kırmızı kart göstereceklerini söyledi.

‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’

Haberin Devamı

BAKAN LINDNER YUHALANDI
Brandenburg Kapısı önündeki mitingde konuşma yapması için davet edilen FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, göstericiler tarafından yuhalandı. Islıklanarak ve ‘defol git’ sloganları atılarak konuşmasının engellenmesi üzerine Alman Çiftçiler Birliği Başkanı devreye girdi ve mikrofonu eline alarak, katılımcılara sakin olmaları çağrısında bulundu. Konuşması için yapılan daveti severek kabul ettiğini belirten Lindner, Alman çiftçilerin gösterilerinin barışçıl bir biçimde geçmesinden memnuniyet duyduklarını da vurguladı. Alman çiftçilerin 4 yıl önce aynı yerde düzenledikleri gösteride bir konuşma yaptığını ve tarımın güçlendirilmesine tam destek verdiğini belirtirken “İşte 4 yıl sonra yine buradayım. Destek konusundaki tutumum da değişmedi. Tarım diğer branşlar gibi değildir. Çiftçiler çok zor koşullarda çalışıyorlar. Çiftçiler bizim günlük tüketim ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Bizim varlığımızı çiftçiler koruyor” dedi. “Ben tarım alanlarında, orman yakınlarında büyüdüm. Ben orta sınıfın çıkarlarını savunan bir partinin lideriyim. Sizlerin durumunu çok iyi anlıyorum. Fiyat artışlarının ben de farkındayım. Bu alanda çalışan insanların hangi koşullarda çalıştıklarını çok iyi biliyorum” diyen Lindner, devletin eski borçlar için yılda 40 milyar Euro faiz ödediğini hatırlatarak hükümetin tasarruf planlarını savundu.

Haberin Devamı

BEKLENEN MÜJDEYİ VERMEDİ
Brüksel ile Alman hükümetinin her yıl çiftçilere 9 milyar Euro katkıda bulunduğunu hatırlatırken, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle Avrupa’da da barışın tehlikeye girdiğine dikkat çekerek ülkenin ve halkın güvenliği için bazı alanlarda tasarrufa giderek savunma harcamalarının artırılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Mazota verilen sübvansiyonlar kademeli olarak sonlandırıldıktan sonra başka alanlarda çiftçilerin vergi yükünün azaltılabileceğini söylerken, çiftçilere beklenen müjdeyi vermedi. Ancak vergiden muaf kazanç diliminin artırılması başta olmak üzere tarım alanında üretim ve verimliliği artırmak için yeni perspektifleri görüşmeye hazır olduklarını da söyledi. Öte yandan Berlin’deki gösterilerden sonra Alman Çiftçiler Birliği heyeti ile Federal Meclis’teki partilerin Grup Başkanları bir araya geldi. Yapılan görüşmede çiftçilerin talep ve beklentileri Meclis Grup Başkanları’na ilk ağızdan iletildi.

‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’


ÇİFTÇİYLE DAYANIŞMA ÖDENEĞİ
Federal Beslenme ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, et, süt, tereyağı ve peynir gibi hayvan ürünlerinden ‘çiftçiyle dayanışma ödeneği’ alınmasını gündeme getirdi. Çiftliklerin hayvanların daha rahat yaşayabilecekleri duruma getirilmesine katkı amacıyla ‘Hayvan refahı Cent’i’ uygulamasına geçilmesini öneren Bakan Özdemir, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bunu hayata geçirmeliyiz” dedi. Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel döneminde de bu alanda planlar yapıldığı, ancak hayata bir türlü geçirilemediği belirtilirken, o zaman oluşturulan bir komisyonun etin kilosundan 40 Cent, bir litre sütten 2 Cent ve tereyağı ile peynirden kilo başına 15 Cent ‘Çiftçiye katkı payı’ önerildiği de hatırlatıldı.
‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’

‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’

‘Çiftçiler yoksa, gelecek yok’


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!