‘Çekimser kalarak savaşı uzatıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Çekimser kalarak savaşı uzatıyor’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2023 11:21

Almanya’da ana muhalefetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) dış politika uzmanı Norbert Röttgen, Şansölye Olaf Scholz’u, silah gönderilmesinde çekimser davranarak Ukrayna’da savaşı uzatmakla suçladı. Röttgen, Focus dergisine verdiği demeçte şunları söyledi:

Haberin Devamı

“BATI’nın yeteri kadar destek vermemesi dramatik bir hatadır. Bunu çok açık bir biçimde kabul etmeliyiz. Rusya silahlı savaşı ekonomi savaşına dönüştürdü. Rusya’nın silah gücü her geçen gün artmaktadır. Bu, Batı’nın Ukrayna’ya yeteri kadar silah yardımında bulunmamasından da kaynaklanmaktadır. Almanya’da yeteri kadar materyal var. Ukrayna’nın çok acil ihtiyacı olan Patriot hava savunma füzeleri hangarlarda duruyor. Ukrayna’ya doğru silahlar zamanında gönderilseydi, durum çok daha farklı olurdu Başbakan Scholz ile Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius’un, Ukrayna’ya uzun menzilli Taurus seyir füzesi gönderilmesinde çekimser davranmaları nedeniyle her gün insanlar ölüyor ve bu çok büyük bir hata. Bu aynı zamanda savaşın da uzamasına yol açıyor.”

Haberin Devamı

‘TARİHİ BİR ROL ÜSTLENMELİ’
“Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı, Avrupa’da barış için tarihi bir rol üstlenmesi gerektiğini görmüyor. Bunun yerine ‘Silah vermekte çekimser davranarak sizleri korudum’ diyerek 2025’te yapılacak genel seçimleri kazanmayı düşünüyor. Onun iç politikadaki seçim kampanyasına dönük dış politik mesajı bu olacaktır. Ama onun çekimser davranması, Avrupa’yı bölecek ve Ukrayna’nın kendisini savunmasını zayıflatacaktır.” Röttgen, Şansölye Scholz’un da SPD’lilerin önemli bir bölümünün de Rusya’ya, ‘Avrupa’nın güvenliği mimarisinin vazgeçilmez bir bölümü’ gözüyle baktıklarını ileri sürdü. Almanya’daki ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterilerine de değinen Röttgen, yasalara riayet etmeyenlerin sınır dışı edilmeleri gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!