CDU’nun önerisine tepki: ‘Fırsatçılık’!

Güncelleme Tarihi:

CDU’nun önerisine tepki: ‘Fırsatçılık’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2023 11:06

Almanya’da Filistin’e destek gösterilerini bahane eden CDU, kabinede kabul edilen ve çifte vatandaşlığa imkân tanıyan ‘Vatandaşlık Yasası’ reformunu durdurmayı önerdi, tepkiler peş peşe geldi. SPD’li Federal Meclis milletvekili Hakan Demir, vatandaşlığa geçecek insanların zaten kendilerini ispat etmek zorunda oldukları kurallar bulunduğunu söylerken, ‘KRV- Seçim Hakkı Girişimi’ inisiyatifiyle yıllardır çifte vatandaşlık ve oy hakkı konusunda çalışmalar yürüten Bahattin Gemici, CDU’yu fırsatçılıkla suçladı.

Haberin Devamı

VATANDAŞLIK Yasası’nın oluşumunda Federal Meclis’te aktif çalışmalar yürüten SPD milletvekili Hakan Demir, vatandaşlığın demokrasiyi güçlendirdiğini belirtti. Demir, “CDU, 20 yılı aşkın bir süre önce, uzun zamandır buraya gelmiş olan insanların vatandaşlığa alınmasına karşıydı ve bugün de karşı. Oysa vatandaşlığa kabul edilen yurttaşların uzun zamandan beri kendilerini kanıtlamak zorunda oldukları açıkça ortada. Bu insanlar burada çalışıyorlar, bu dili konuşuyorlar ve kendilerini özgür demokratik temel düzene adamış durumdalar. Onlara temel bir güvensizlikle yaklaşmanın hiçbir anlamı yok. Vatandaşlığa geçişi hızlandırmakla, demokrasiyi zayıflatmıyor aksine güçlendiriyoruz” dedi.

‘ENTEGRASYON ÇABALARINA ZARAR VERECEK’
Bahattin Gemici ise CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann’ın, Gazze’deki sivil katliamları protesto eden eylemcileri bahane ederek çifte vatandaşlık yasa tasarısının gündemden kaldırılmasını istemesine tepki gösterdi ve bunun bir fırsatçılık olduğunu söyledi. Çifte vatandaşlık yasa tasarısının göçmenlerin uyumuna ve Alman ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirten Gemici, “Bu ülkeye on yıllardır emek veren ve Alman toplumuyla barış içinde bir arada yaşamak isteyen milyonlarca göçmenin demokratik taleplerine karşı çıkmak, entegrasyon çabalarına büyük zarar verecektir” dedi.

Haberin Devamı

CDU’NUN ENDİŞESİ YERSİZ’
CDU’nun bu tavrının yeni olmadığını, 2000 yılında da Hessen seçimlerinde çifte vatandaşlık hakkına karşı kampanya yürüttüğünü hatırlatan Gemici, şöyle devam etti: “Koalisyon hükümetinin hazırladığı yasa tasarısında gayet açık bir şekilde kimlerin vatandaşlığa alınmayacağı belirtilmiştir. Bu yüzden CDU’nun endişesi yersizdir. Hâl böyleyken göçmenlerin yıllardır uğruna mücadele verdikleri beklentilerine karşı çıkmak, oy avcılığı yapmaktan ibarettir. Bu tutum Hıristiyan ve demokratik olma iddiasında bulunan CDU’nun insani değerlerine de aykırıdır. Yasanın gündemden kaldırılması, Almanya’daki göçmenler tarafından çok kötü bir sinyal olarak algılanacak ve uyum çabalarına ağır bir darbe vuracaktır” diye konuştu. KRV-Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, koalisyon partilerine de seslenerek, “Verdiğiniz sözü yerine getirin. AfD’nin ve CDU’nun karşı kampanyalarına aldırmadan yasayı bir an önce Meclis’ten geçiriniz. Toplum olarak beklentimiz budur” çağrısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!