CDU’da kadın kotasına onay

Güncelleme Tarihi:

CDU’da kadın kotasına onay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 10:28

Almanya’da muhafazakâr Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi’nde (CDU) yıllardır süregelen tartışmalardan sonra kademeli kadın kotasına “Evet” denildi. 559 delege kadın kotasına destek verirken 409 delege karşı çıktı. 13 delege ise çekimser oy kullandı.

Haberin Devamı

AŞAĞI Saksonya eyaletinin başkenti Hannover’de yapılan 35’inci CDU Olağan Kurultayı’nda, yerel teşkilatlardan başlamak üzere eyalet ve federal düzeyde tüm teşkilatlarda kadın kotası uygulanmasına onay verildi. Uzun süren tartışmalardan sonra CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’in de önerisi doğrultusunda, tüm teşkilatların yönetimlerinde, kademeli olarak 2023’te yüzde 30, 2024’de yüzde 40 ve 2025’te de yüzde 50 kadın kotası uygulanması karara bağlandı. Oylamaya katılan delegelerden 559’u kadın kotasına destek verirken 409 delege karşı çıktı. 13 delege de çekimser oy kullandı. Böylece eski başbakan ve CDU Lideri Angela Merkel’in hayata geçirmek için yıllarca mücadele verdiği kadın kotası hayali de gerçekleşmiş oldu. Delegelerin yüzde 37.4’ünün kadın olduğu kurultayda alınan ‘kademeli kadın kotası’ kararının ilk etapta 2029 yılına kadar geçerli olacağı açıklandı.
1980’li yıllardan beri kadın kotası uygulanan Yeşiller’de Federal Meclis milletvekillerinin yüzde 58.8’i kadın olduğu halde muhafazakâr kanat CDU/CSU’da bu oran yüzde 23.4’te. 736 sandalyeli Federal Meclis’teki kadın milletvekili oranı yüzde 34.8. Sol Parti milletvekillerinin yüzde 53.8’i, SPD’lilerin yüzde 41.7’si, FDP’lilerin yüzde 23.9’u kadın. Sağ popülist Almanya için Alternatif’de (AfD) ise bu oran yüzde 13.8.

CDU’da kadın kotasına onay
EŞİTLİK YERİNE ŞANS ADALETİ
CDU kurultayının ikinci gününde yine kadın ve erkek eşitliği gündeme geldi. Partinin 2024 yılında karara bağlanacak Temel İlkeler Programı’ndan eşitlik sözcüğünün çıkarılarak yerine ‘şans adaleti’ söyleminin getirilmesi önerisiyle ilgili olarak 8’i erkek 36 delege görüş belirti. Federal Aile eski Bakanı Kristina Schröder, kimlik politikası çağrışımı yaptığı gerekçesiyle ‘eşitlik’ sözcüğünün programdan çıkarılmasını istedi. CDU Kadınlar Birliği Başkanı Annette Wiedmann-Mauz da ‘eşitliğin’, ‘eşit yapmak’ anlamına gelmediğini söyledi. CDU Genel Başkan Yardımcısı Karin Prien ise ‘eşitlik’ sözcüğünün 2007 yılındaki Temel İlkeler Programı’nda yer aldığını hatırlatarak, bu gibi tartışmaların yersiz olduğunu vurguladı. Bazı delegeler ise ‘eşitlik’ sözcüğünün daha ziyade solcuların lügatinde yer aldığını ileri sürdüler. Uzun süren tartışmalardan sonra hem ‘eşit haklara sahip olma’ hem de ‘eşitlik’ sözcüklerinin programda yer almasına onay verildi.

Haberin Devamı

ZORUNLU TOPLUMSAL YIL
CDU kurultayında, orta öğrenimden sonra 18 yaşını dolduran gençlerin toplumla bütünleşmeleri ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmaları için sivil toplum kuruluşlarında (STK), kliniklerde, hastanelerde, yaşlılar yurdunda, Kızılhaç’ta ve itfaiyede bir yıl boyunca ‘zorunlu toplumsal yıl’ kapsamında hizmet üstlenmeleri ve bu hizmet karşılığında ‘cazip gelecek miktarda’ ödeme yapılması kararlaştırıldı.

CDU’da kadın kotasına onay
UYUM SERGİLENDİ
Kurultayın ikinci gününe ‘kardeş parti’ CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder de katıldı. Söder konuşmasında, genel seçimlerde alınan yenilgiyi kastederek, “2021 bizim için iyi bir yıl değildi. Herkes tarafından birçok hatalar yapıldı. Tabii benim de hatalarım oldu. Ama bu hatalarımızdan çok şey öğrendik” dedi. SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin enerji politikasını ser bir dille eleştiren Söder, “Bu ülkeyi ancak CDU/CSU düzlüğe çıkarabilir. 2025 yılında iktidarı yeniden ele geçireceğiz” diyerek CDU ile tam bir dayanışma sergilediklerini de vurguladı. CDU Lideri Friedrich Merz, Söder’e teşekkür ederken, “Karşılıklı güven ve dostluk içinde çalışıyoruz. Her zaman olduğundan daha çok birliktelik ve uyum sergiliyoruz. Öyle de devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

CDU’YU YENİLEYECEĞİZ
Hannover’deki kurultayda 2024’te Avrupa Parlamentosu ve 2025’te Almanya’da yapılacak genel seçimler öncesi CDU’nun kendisini yenilemesi de gündeme geldi. Her iki seçim öncesi sürdürülecek kampanyalarda nelere ağırlık verilmesi gerektiği ve hedeflerin önümüzdeki yıl içinde şekillendirilmesi öngörüldü. Bu alanda delegelerden ve parti üyelerinden gelecek önerilerin de göz önünde bulundurulacağı özellikle vurgulanırken, “Tabanın sesi CDU için çok önemli” denildi.

 

BAKMADAN GEÇME!