CDU’da ‘borç freni’ kavgası

Güncelleme Tarihi:

CDU’da ‘borç freni’ kavgası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2023 11:38

Almanya’da koalisyon hükümetinin ‘borç freni’nin geçici olarak kaldırılmasına bazı CDU’lu siyasetçilerin destek vermesi, Birlik Partileri içinde tartışma yarattı. CDU’lu Berlin Başbakanı Kai Wegner ile CDU Lideri Friedrich Merz arasındaki atışma, görüş ayrılığını gün yüzüne çıkardı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ana muhalefet partileri CDU/CSU içinde ‘borç freni’ konusunda yapılan farklı açıklamalar, sorun oldu. Berlin Başbakanı Kai Wegner (CDU), olağanüstü durumlar nedeniyle kalkınma ve büyümenin durmaması için borçlanmanın geçici olarak askıya alınmasından yana görüş belirtti. Wegner, bu yöndeki açıklamaları nedeniyle kendisini eleştiren CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’e de yanıt verdi ve ‘borç freni’nde reform yapılması çağrısını yineledi. Wegner, Stern dergisine verdiği demeçte “Net bir pozisyonum var; Gelecekteki yatırımlar için ‘borç freni’ reformuna acilen ihtiyaç var” dedi. Hem CSU Lideri Markus Söder hem de CDU Lideri Friedrich Merz daha önce kendi saflarında ‘borç freni’ne ilişkin reform tartışmasını sert açıklamalarıyla bastırmaya çalışmıştı. CDU’lu bazı eyalet başbakanları da dahil olmak üzere Birlik Partileri’nden bazı siyasetçiler de reforma açık olduklarını ifade ettiler.

Haberin Devamı

ANINDA CEVAP VERDİ
CDU Genel Başkanı Merz, Federal Meclis oturumunda CDU/CSU’nun ‘borç freni’nin ne şekilde olursa olsun yumuşatılmasına karşı olduğunu vurguladı ve Kai Wegner’in açıklamalarına atıfta bulunarak, “‘Borç freni’yle ilgili kararlar Berlin Belediyesi’nde değil, Federal Meclis’te alınır” dedi. Wegner de Genel Başkan Merz’in bu küçümseyici tavrına karşılık vermekten çekinmedi. Wegner, bir belediye başkanı olarak Berlin’in Federal Meclis’te bu kadar ilgi görmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Wegner gibi Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer (CDU) de Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte koalisyon hükümetinin 2024 bütçesiyle ilgili sorunları şimdi çözmesi gerektiğini söyledi. “Gelecekteki önemli projeler için hâlâ acilen paraya ihtiyacımız olduğunu daha sonra fark edersek her şeyi konuşabiliriz. Daha önce değil” dedi.

BORÇ FRENİ NEDİR?
‘Devletin sadece elde ettiği gelir kadar para harcayabileceğine’ dair Federal Anayasa’da yer alan kurala ‘borç freni’ adı veriliyor. Federal ve eyalet hükümetlerinin borçlanmasını ciddi şekilde kısıtlayan borç freni, ancak Federal Meclis ve Federal Konsey’de üçte iki çoğunlukla değiştirilebiliyor. Koronavirüs salgını ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı, Almanya’da ve tüm dünyada dengeleri altüst etti. Kriz dönemlerinde belirli limitler dahilinde askıya alınabiliyor ve yeni borçlanmaya gidilebiliyor. Federal hükümet de 2020’den bu yana üç haneli yeni ek krediler aldı. SPD, Yeşiller ve bazı ekonomistler borç frenine bir yatırım maddesi eklenmesini talep ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!