CDU/CSU’suz hükümet mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

CDU/CSU’suz hükümet mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2023 10:46

Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da CDU/CSU’suz bir hükümetin kurulmasının mümkün olmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

 ALMANYA’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümeti sistematik olarak oy kaybına uğrarken, ana muhalefet Hıristiyan Demokrat / Hıristiyan Sosyal Birlik’siz (CDU/CSU) bir hükümet kurulmasının mümkün olmayacağı ortaya çıktı. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 27, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 20.5; SPD’nin yüzde 17, Yeşiller’in yüzde 14, FDP’nin yüzde 7 ve Sol Parti’nin yüzde 5 oy alacağı saptandı. Bu veriler ışığında 8 Aralık 2021’den beri iktidarda bulunan SPD, Yeşiller ve FDP’nin oy oranının yüzde 39’da kalması nedeniyle yeni bir koalisyon oluşturmalarının mümkün olmadığına dikkat çekildi. Sağ popülist AfD ile hiçbir parti ortaklık etmeyeceği için de Almanya’da CDU/CSU’suz ve CDU/CSU’ya karşı bir koalisyon hükümeti kurulmasının mümkün olmayacağı belirlendi. 2005-2021 yıllarında aralıksız olarak önce SPD, sonra FDP ve daha sonra yine SPD ile ortaklık eden CDU/CSU’nun yeniden iktidara gelmesine kesin gözüyle bakıldığının da altı çizildi.

Haberin Devamı

PISTORIUS İLK SIRADA
ALMANYA’da ‘en sevilen politikacılar’ sıralamasında, SPD’li Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, birinciliği kimseye kaptırmadı. INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder ikinci, CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst üçüncü, Yeşillerli Federal Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir dördüncü ve SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil beşinci sırada yer aldı. Sol Parti’den ayrılarak yeni bir parti kurmayı düşünen Sahra Wagenknecht 6’ncı, SPD’li Başbakan Olaf Scholz ise 7’nci sırada yer alırken, sağ popülist AfD Eş Başkanları Alice Weidel ile Tino Chrupalla ve Sol Parti Eş Başkanı Janine Wissel en son sıraları paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!