CDU/CSU’nun planı, kamuda personel sayısını azaltmak

Güncelleme Tarihi:

CDU/CSU’nun planı, kamuda personel sayısını azaltmak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2023 11:28

Almanya’da ana muhalefetteki CDU/CSU, iktidara gelmeleri durumunda idari masraflarda tasarrufa gitmek amacıyla özellikle kamu personelinde görev alan üst düzey bürokratların sayısını azaltmayı planlıyor.

Haberin Devamı

BİRLİK Partileri’nin hazırladığı taslağa göre, parlamentodaki müsteşarların ve federal hükümetin belli konularda görevlendirdiği yetkililerin sayısı düşürülecek. İlk adımda federal bakanlıklarda personel sayısı yüzde 15 oranında azaltılacak. Bu da yaklaşık 4 bin 500 pozisyonun boşaltılması anlamına geliyor. Konuyu ilk gündeme taşıyan Bild gazetesi, bu yolla gelecekteki harcamalar için bütçede daha fazla yer açmak istendiğini yazdı. CDU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Mathias Middelberg, gazeteye yaptığı açıklamada, “Koalisyon, kendilerinden önce hiçbir hükümetin yapmadığı kadar personel sayısını şişirdi. Sadece federal bakanlıklarda 1700 yeni işe alım var. Hiç bu kadar çok olmamıştı. Üst düzey devlet memurları, parlamenter müsteşar ve hükümet komiseri söz konusu olduğunda tüm rekorlar kırılıyor” diyerek eleştirdi. Bu hükümet döneminde 37 parlamenter müsteşar ve 43 federal hükümet sorumlusu yer alıyor. Federal bakanlıklarda ise 30 binden fazla kişiye istihdam sağlandı. 2012 yılında federal bakanlıklarda 18 bin 500 kişiyle çalışıldığını belirten Middelberg, “Ülke o zaman da çökmedi” dedi. CDU’lu siyasetçi, önerilen yüzde 15’lik tasarruf ile federal bütçenin yılda yaklaşık 300 milyon Euro rahatlatılabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

YAPTIRIMLAR ARTACAK
Birlik Partileri, ayrıca daha fazla insanın çalışmasını sağlayarak para tasarrufu yapmak istiyor. Plana göre çalışan insan sayısı arttıkça sosyal harcama azalacak. CDU/CSU, çalışanların, sosyal yardımlarla geçinenlerden önemli ölçüde daha fazla gelire sahip olması gerektiğini belirterek, işsizliğin cazip olmaktan çıkartılmasını istiyor. Middelberg, CDU/CSU’nun iktidara gelmesi durumunda yeni adı ‘Bürgergeld’ olan sosyal yardımlarda yaptırımları artırmayı planladığının sinyalini verdi. Buna göre, iş tekliflerinin geri çevrilmesi durumunda sosyal yardımda daha fazla kesinti yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!