CDU/CSU’dan ‘acil program’ mektubu

Güncelleme Tarihi:

CDU/CSU’dan ‘acil program’ mektubu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2024 11:57

Ana muhalefet CDU/CSU, ekonomik alanda yaşanan durgunluğun atlatılması için Başbakan Olaf Scholz’a 12 öneri ve talebi içeren bir ‘acil program’ mektubu gönderdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da son dönemlerde ekonomik alanda yaşanan durgunluk ve bu durgunluğun devam etmesi riskinin artması nedeniyle harekete geçen ana muhalefet CDU/CSU, hükümete zaman kaybetmeden kendilerinin de desteğiyle ekonomiye canlılık getirecek önlemleri hayata geçirme çağrısında bulundu. Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz ile CSU Grup Başkanı Alexander Dobrindt, Başbakan Olaf Scholz’a 12 öneri ve talebi içeren bir ‘acil program’ mektubu gönderdi. “Ülkemizde şimdiye kadar görülmemiş bir refah kaybı tehdidi yaşanmaktadır. Size ve federal hükümete Alman ekonomisinin resesyondan çıkması için bu yılın ilk çeyreğinde gereken önlemleri alma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerinin yer aldığı mektupta, 12 acil önlemin yanı sıra orta ve uzun vadede bazı başka önlemlerin hayata geçirilmesinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

HANGİ ÖNERİLER VAR?
CDU/CSU’nun bu günlerde Federal Meclis’e sunmayı ve şubat ayının son haftasındaki oturumda görüşülmesini planladığı acil programdaki öneri ve talepler arasında şunlar yer alıyor:
* Elektrik vergisi sürekli olarak azaltılsın ve Avrupa’daki minimum seviyeye düşürülsün.
* Sosyal kesintiler brüt gelirin yüzde 40 sınırını aşmasın.
* Çalışma saati süreleri günlük değil haftalık saptansın ki hem çalışanlar hem de iş verenler daha esnek hareket edebilsinler.
* Emekli oldukları halde çalışanların yılda 2 bin Euro’ya kadar olan kazançları vergiden muaf tutulsun.
* Yıllık kârın yüzde 25’inden daha az vergi alınsın.
* Çiftçilere yönelik vergi artışları tümden geri çekilsin.
* Bürokrasi azaltılsın. İlgili birimler işletmelerin taleplerine en geç 3 ay içerinde somut yanıt ve karar versin.
* ‘Yurttaş Parası’ alıp da kendilerine önerilen işleri kabul etmeyenlere yaptırım uygulansın.

PROGRAMIMIZLA ÖRTÜŞÜYOR
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) de işletmelerin vergi yükünü azaltarak Almanya’nın yeni yatırımlar için daha cazip hale getirilmesini istiyor. Nitekim Habeck, kısa bir süre önce taze borç alınarak bir ‘özel varlık fonu’ oluşturulmasını ve işletmelere destek verilmesini gündeme getirdi. Ancak taze borç alınmadan dengeli bütçede ısrar eden Lindner buna karşı çıktı. Başbakan Olaf Scholz’un da taze borç alınmasına sıcak bakmadığına dikkat çekildi. FDP Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Christoph Meyer, CDU/CSU’nun önerilerinin büyük bir bölümünün kendilerinin programıyla örtüştüğünü söyledi. 2024 yılı bütçesinin kısa bir süre önce Federal Meclis’te kabul edilerek karara bağlandığını hatırlatan Meyer, bunun nasıl finanse edileceğine dair öneride bulunmayan CDU/CSU’yu ‘ciddiyetsizle’ suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!