Buranın adı “Yahudiler’e ölüm”

Güncelleme Tarihi:

Buranın adı “Yahudiler’e ölüm”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 13:54

Fransa’da anti-semitizme karşı savaş veren aktivistler orta çağlardan beri adı La-Mort-aux-Juifs yani “Yahudiler’e ölüm” olan sadece 20 nüfuslu bir mezranın isminin değiştirilmesi için kampanya başlattı.

Haberin Devamı

Uluslararası Yahudi Lobi Grubu The Simon Wiesenthal Centre (SWC) konu ile ilgili olarak Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’e bir mektup yazdıklarını açıkladı ve “Bu ismin değiştirilmesi için bundan önce harekete geçilmemiş olmasına inanamadıklarını” söyledi.

SWC yöneticisi Shimon Samuels konu ile basın açıklamasında “Fransa’da resmi adı Yahudiler’e Ölüm olan bir yerleşim biiriminin bulunduğunu öğrenmek beni şok etti” dedi.

Samuels sözlerine “ Fransa Naziler’den ve Vichy hükümetinden kurtulalı 70 yıl oldu. Bu ismin bu denli uzun bir süre boyunca radarlardan kaçmış olması çok şaşırtıcı” dedi.

Ancak “Yahudiler’e Ölüm” isimli mezranın bağlı olduğu Courtemaux köyü Belediye Başkan Yardımcısı Marie-Elizabeth Secretand konu ile ilgili olarak Fransa’nın resmi haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda “Hiç kimsenin utanması gereken bir şey yok. Bu tartışmalar çok saçma. Buranın ismi herzaman buydu. Yine de bu tartışmanın yeniden açılmış olması beni şaşırtmadı. Ama elbette burada yaşayan hiç kimsenin Yahudiler’e karşı bir garezi yok” dedi.

Secretand mezranın adının değişmesi için Belediye Meclisi’nin karar alması gerektiğine dikkat çekti ve meclisin bu yönde bir karar vereceğini düşünmediğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkan Yardımcısı “Orta Çağ’a belki de dağa eskilere dayanan bir ismi neden değiştirelim ki? Böyle tarihi isimlerin korunması gerek” dedi.

Secretand 20 yıl önce de bir çiftlik ve iki evden oluşan bu mezranın adının değiştirilmesinin gündeme geldiğini ancak belediye meclisinin bunu onaylamadığını söyledi.


İsrail’in Gazze saldırılarının ardından anti-semitizmin yükselişe geçtiği Fransa’da yaklaşık 500 bin yahudi yaşıyor. Ayrıca aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin başarısının giderek artmasının da ülkede anti- semitizmi körüklediği düşünülüyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 76 bin Fransız yahudisi işgalci Nazi’ler ve işbirlikçi Fransız hükümeti tarafından katledilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!