Bu kez işverenlerden destek istedi

Güncelleme Tarihi:

Bu kez işverenlerden destek istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2022 10:20

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, enerji krizinin yara almadan atlatılması için arayışını sürdürürken, Başbakan Olaf Scholz, işverenlerin de destek vermesini istedi.

Haberin Devamı

ALMAN Sendikalar Birliği (DGB) Yasmin Fahimi, Alman İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger ile bazı bakanların da katıldığı ‘Yoğun eylem’ toplantısında ileriye dönük önlemleri görüşen Başbakan Olaf Scholz, hükümetin hem çalışanlara hem de işverenlere gereken desteği vermeyi sürdüreceğini vurguladı. İngilizce olarak “You’ll never walk alone” (Asla yalnız yürümeyeceksiniz) diyerek kimseyi yalnız bırakmayacaklarını yineleyen Başbakan Scholz, çalışan kesimin enerji krizi nedeniyle yaşanan fiyat artışları yükünün altından kalkabilmesi için vergiden muaf 3 bin Euro’ya kadar ödeme yapmalarını önerdi. Önümüzdeki hafta ve aylardaki gelişmelere göre hükümetin gerekmesi halinde yeni ‘yardım paketlerini’ de hayata geçireceğini belirten Scholz, hem vatandaşlara hem de küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra tüm sanayi kuruluşlarına destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Enerji fiyatlarındaki artışa karşı gereken adımların atıldığını ifade eden Scholz, “Üstesinden geleceğiz. Almanya bu kışı atlatacak” derken, enerji fiyatlarında bir üst sınır saptanması için bir ‘uzmanlar heyeti’ oluşturduklarını söyledi. Scholz, heyetin çalışmalarını ekim ayında bitirmesini beklediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

‘ÜCRET ARTIŞI KAÇINILMAZ’
BDA Başkanı Rainer Dulger, Başbakan Scholz’un önerisine sıcak baktıklarını söyledi. Yapılacak ödemelerin vergiden muaf tutulmasının çalışanların yükünü hafifleteceğini de belirten Dulger, ancak ekonomik durumları iyi olmayan işletmelerin de bulunduğunu, bu alanda yasal düzenleme yerine gönüllülük prensibine öncelik tanınmasını ve ödemelerde esnek davranılmasını önerdi.
Hükümetin hayata geçirdiği destek paketlerinin önemli olduğunu belirten DGB Başkanı Yasmin Fahimi ise bunun sürdürülmesini istedi. Yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde fiyatlardaki artışı ve enflasyonu göz önünde bulundurarak ona uygun ücret artışı talep edeceklerini vurgulayan Fahimi, “Ek yardımlar önemli, ama yaşam koşullarına göre ücret artışı da kaçınılmaz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!