BND’de aşırı sağ temizliği

Güncelleme Tarihi:

BND’de aşırı sağ temizliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2023 11:07

Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND), teşkilatın içinde aşırı görüşleri önlemek için iç yapılarını gözden geçirme kararı aldı. ARD’nin siyasi haber programı ‘Kontraste’nin yaptığı araştırmada, BND bünyesinde aşırı sağ görüşlü çalışanlar olduğu ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

BND Başkanı Bruno Kahl, Kontraste’ye verdiği mülakatta net konuştu ve “BND’de aşırı sağcılara yer yok. Kendi saflarımızda her türlü aşırılık yanlışından arınmış olmak en çok bizim çıkarımıza. BND, başvuru sahiplerini ve çalışanlarını özgür, demokratik temel düzene bağlılıkları açısından çok dikkatli bir şekilde kontrol ediyor” dedi. Aşırıcılık ve BND’yi ilgilendiren güncel vakalar ışığında harekete geçilmesi gerektiğini kaydeden Kahl, “Mevcut vakalar, öz güvenlik sistemimizin çalışıp çalışmadığına dair özeleştiri ve çok vicdanlı bir bakış atmamız için yeterli bir sebep” değerlendirmesinde bulundu.

İSTİFASINI FACEBOOK’TAN DUYURDU
BND bünyesindeki son aşırı sağcı vakalardan biri, Thüringen’de AfD’li siyasetçi Bjorn Hornschu ile ilgili. Kontraste’nin araştırmasına göre, geçmişte subay olarak görev alan Bjorn Hornschu, BND’ye çalışıyor. Hornschu, Thüringen eyalet parlamentosunda AfD adına seçimlere girdi ve aynı zamanda ilçe meclisi üyesi olduğu Kyffhaeuser bölgesinde bölge yöneticisi olarak görev yaptı. Kontraste’nin edindiği bilgiye göre iç istihbarattan sorumlu Thüringen Anayasayı Koruma Teşkilatı geçen yıl aşırı sağcı çalışanını BND’ye ihbar etti. Bu gelişmeler üzerine BND, Hornschu’nun BND binalarına girmesini yasakladı. Hornschu, Kontraste’nin iddialarına yorum yapmadı. Ancak geçen çarşamba günü Facebook sayfasından yaptığı “Kendimi ve sağlığımı düşünmek zorundayım” açıklamasıyla AfD’deki görevinden istifa etti.
Hornschu’nun sosyal medya hesaplarında devlete sadakati konusunda şüphe uyandıracak açıklamalar bulunduğu belirtildi. Hornschu, YouTube’dan paylaştığı bir videoda, bölge meclisindeki çalışmalarına ve koronavirüs önlemlerinin getirdiği kısıtlamalara atıfta bulunarak, “Sonuçta bu demokrasi sahte bir demokrasiye dönüştü” dedi. Hornschu 2018’deki bir Facebook paylaşımında da Federal Almanya Cumhuriyeti’ni ‘Doğu Almanya 2.0’ olarak adlandırdı. Ayrıca Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından ‘aşırı sağcı’ olarak sınıflandırılan ‘Compact’ dergisinden defalarca içerik paylaştı.

Haberin Devamı

SAVAŞ OYUNU OYNAYACAKLARMIŞ!
Bir başka aşırı sağcı vaka ise Rus gizli servisi FSB’ye hassas bilgi sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan BND çalışanı Carsten L. ile ilgili. Aşırı görüşleri nedeniyle dikkatleri üzerine çeken Carsten L.’nin, defalarca yabancı düşmanı açıklamalar yaptığı söyleniyor. Spiegel dergisinde yer alan bir haberde, BND’deki meslektaşlarına sığınmacıları vurmayı bir hak olarak tercih edeceğini söylediği bile iddia ediliyor. Carsten L., 2015-2016 yıllarında AfD’ye 100 Euro bağışta bulunmuştu.
BND ile bağlantılı bir başka vaka ise 8-9 Ekim 2022’de ortaya çıktı. Bavyera Polisi’nin A92 otoyolundaki ‘Moosburger Au-Öst’ otoparkında yaptığı bir kontrol sırasında 18 ve 21 yaşlarındaki iki kardeşin aracı incelendi. Opel Corsa marka araçlarında molotofkokteylleri, bir düzineden fazla tabanca, bir balta, ok ve yay, bir tatar yayı, üzerinde Nazi ‘SS’ sembolleri bulunan bir asker kaskı, üzerinde ‘SS-Wolfsschanze’ yazan bir bıçak ile başka bıçaklar bulundu. Kardeşler, ailelerinin Bavyera Ormanı’ndaki tatil evine gittiklerini ve orada ‘savaş oyunları oynamak’ istediklerini söylediler. Kontraste ve BR televizyonu tarafından yapılan araştırma, Max ve Leo B. adlı iki gencin anneleri Elona B.’nin BND’nin orta düzey bir çalışanı olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI
Daha sonra iki gencin ebeveynlerin tatil evinde yapılan aramada Adolf Hitler’in bir büstü de dahil olmak üzere başka Nazi objeleri bulundu. Bir komşusunun verdiği bilgiye göre, Bad Aibling’deki BND tesisinde çalışan Elona B. ‘Kara Güneş’ olarak adlandırılan bir kolye takıyor. ‘Kara Güneş’, özellikle sağcı, neo-pagan ve radikal sağcı çevrelerde bir sembol olarak kullanılıyor. Ancak bu sembol yasak değil ve başka yerlerde de kullanılıyor. Komşusu ayrıca, oğullardan birinin odasında asılı olduğu söylenen gamalı haç bayrağı olduğunu ifade etti. BND çalışanı Elona B., suçlamalar sonrası oğullarını ‘vatanseverler’ olarak tanımladı. İstihbarat servisinin Elona B.’ye karşı iş hukuku kapsamında işlem başlattığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!