‘Birlik ve beraberlik en büyük değerimiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Birlik ve beraberlik en büyük değerimiz’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2023 12:28

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yeni yıl mesajında Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın Almanya için de bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Halkın gösterdiği dayanışmanın, birlik ve beraberliğin gurur verici olduğunu vurgulayan Scholz, dün akşam Alman devlet televizyonları ARD ve ZDF’te yayınlanan yeni yıl mesajına şunları söyledi:

Haberin Devamı

“SEVGİLİ hemşerilerim, bu gece zor bir yıl sona eriyor. Geriye baktığımızda 24 Şubat’ta sabahın erken saatlerinde Rus füzelerinin Kiev’i, Odessa’yı, Harkiv’i ve Ukrayna’nın başka kentlerini vurması hiç eksik olmuyor. Putin, Avrupa’nın göbeğinde emperyalist bir saldırı savaşı sürdürüyor. Dönüm noktası olan bu savaş, bizi ve ülkemizi de zorladı. Birçokları bu savaş yüzünden endişe duyuyor. Biz, kendimizi, Rus bombaları ve füzeleri yüzünden bugün de rahat yüzü görmeyen Ukraynalıların yanında hissediyoruz. Putin, öyle planladığı gibi Ukrayna’yı birkaç gün içinde ele geçiremedi. Tam aksine, bizim de yardımımız sayesinde Ukraynalılar ülkelerini cesurca savundular. Ve biz, Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz. Avrupa Birliği (AB) ve NATO, eskiden bazı kriz dönemlerinde olduğu gibi bölünmedi ve ayakta durdu. Uzun süredir olmadığı kadar birliktelik sergiledi. 2022 yılında Almanya’da insanlar tam bir tarihi dayanışma sergiledi. Rusya’nın doğal gaz borularını tıkamasına rağmen Almanya boyun eğmediği. Birlik, beraberlik ve güven bizim en büyük değerimizdir. Bu zor dönemde Almanya’da tarih yazılmasında ülkenin her kesimindeki insanların rolü var. Kuzey Denizi’ndeki Wilhelmshaven’de iki hafta önce sıvı gaz depolanacak yüzen terminali hayata geçirdik. Bizim mühendislerimiz ve kalifiye elemanlarımız, 200 günü bile bulmadan bunu inşa ettiler. Önümüzdeki aylarda başka terminaller de faaliyete geçecek. Bu kışı sorun yaşamadan atlatacağız.”

Haberin Devamı

‘İNSANLARIMIZ YARDIM ETTİ’
Şansölye Scholz, Almanya’da 29 milyon gönüllünün başkalarına yardıma koşup ellerinden gelen katkıyı sağlamalarının da gurur verici olduğunu söyledi. Ukrayna’dan gelen sığınmacılara gösterilen ilgi ve duyarlılığın takdire şayan olduğunun altını çizerken, bu duyarlılığı gösteren herkese teşekkür etti. Ukrayna’dan gelenler arasında bir kadın futbol takımının oyuncuları ve çocuklarıyla Köln’de buluştuğunu belirten Scholz, “Bu kadınlar yalnız varlarını yoklarını değil, eşlerini, dostlarını, babalarını ve erkek kardeşlerini de Ukrayna’da bırakıp gelmişlerdi. Böyle zor bir durumda bizim insanlarımız onlara yardım etti. Bu bizim ülkemizin ne denli insancıl olduğunu göstermektedir” dedi.
Almanların yaratıcı olduğu görüşünü özellikle vurgulayan Başbakan Scholz, iklim korumasına verilen önemle yeni nesillere iyi bir gelecek bırakmak istediklerini söyledi. “Biz sorun çözücüyüz” diyen Scholz, askerinden polisine, itfaiyecisinden sağlık personeline, işçisinden ustasına, öğrencisinden öğretmenine, bilim insanından iş insanına, gencinden yaşlısına herkese teşekkür etti ve “Biz herkesin yanındayız. Yeni yılın hepinize iyi bir yıl olmasını kalpten diliyorum” diyerek mesajını bitirdi.

BAKMADAN GEÇME!