BioNTech’e karşı dava 28 Nisan’da başlıyor

Güncelleme Tarihi:

BioNTech’e karşı dava 28 Nisan’da başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2023 09:45

Koronavirüs salgını döneminde en tartışmalı konulardan biri, aşıların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin bilinmemesiydi. Şu ana kadar Almanya’da en az 185 kişi, korona aşılarının sağlık sorunlarına yol açtığı iddiasıyla aşı üreticilerine karşı dava açtı.

Haberin Devamı

DÜSSELDORF ve Wiesbaden’deki iki hukuk firması, kendi verilerine göre toplamda 185 davayı temsil ettiklerini duyurdu. Davacıların büyük çoğunluğu koronavirüs aşısı nedeniyle kalp rahatsızlıkları yaşadıklarını ve aşıların kalplerine zarar verdiğini iddia ediyor. Davalar, dört büyük korona aşısı üreticisine karşı açıldı. Sektördeki uzmanlara göre, Düsseldorf ve Wiesbaden’deki hukuk firmaları davacıların büyük bir kısmını temsil ediyor. Konuyla ilgili aşının olası hasarına ilişkin ilk davanın yakında başlaması bekleniyor. İlk duruşmanın 28 Nisan’da Frankfurt Bölge Mahkemesi’nde yapılması planlanıyor. Burada bir kadın davacının Mainz merkezli aşı üreticisi BioNTech’e karşı açtığı dava başlayacak. Davacı, birçok sağlık şikâyetlerinin yanı sıra, Kovid-19 aşısı nedeniyle kalbinde sağlık sorunları meydana geldiğini iddia ediyor. Avukatı, müvekkilinin de tıpçı olduğunu ve kimliğinin gizli kalmasını istediğini belirtti. Dava sürecinde uzmanlar, aşı ile sağlık sorunları arasında bir bağlantı olup olmadığına yanıt bulmaya çalışacak.

Haberin Devamı

BioNTech’e karşı dava 28 Nisan’da başlıyor

3 BİNE YAKIN DOSYA
Düsseldorf hukuk bürosu verilerine göre, yaklaşık 3 bine yakın dava açılması yönünde başvuru yapıldı. Bunlardan 810’unun dosyası kabul edildi ve 135’i hakkında dava açılabildi. Wiesbaden hukuk bürosu 850 vekalet ve 50 dava açıldığını duyurdu. Yüzlerce dava ise reddedildi. Mahkemede aşılar için diğer tıbbi ürünlerle aynı sorumluluk kuralları geçerli olduğu belirtildi. Üreticinin, bir üretim hatası tespit edilmesi durumunda sorumlu tutulabileceği açıklandı. İlacın yanlış uygulanması durumunda ise aşıyı yapan kişi sorumlu tutulabilecek.

65 MİLYON KİŞİ AŞILANDI
Almanya’da yapılan doz sayısı kıyaslandığında dava sayısının çok düşük olduğu ifade edildi. Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) göre yılbaşına kadar Almanya’da yaklaşık 192 milyon korona aşısı yapıldı. Yaklaşık 65 milyon kişi en az bir kez aşılandı. Avukat Tobias Ulbrich, Alman Haber Ajansı’na verdiği demeçte, mahkemelerin başlangıçta ‘caydırıcı bir karar’ vermemesi halinde bir ‘uzmanlar savaşı’ beklediğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan BioNTech ise “Şimdiye kadar BioNTech tarafından incelenen vakaların hiçbirinde, ortaya çıkan sağlık bozuklukları ile aşı arasında nedensel bir bağlantı olduğunu kanıtlamanın mümkün olmadığını” vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!