Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Güncelleme Tarihi:

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2024 11:35

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Berlinli kadınlarımız da farklı etkinlikler düzenledi. Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU), Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin-Brandenburg (ADD), cemevi, CHP Berlin tarafından ayrı ayrı düzenledikleri etkinliklere farklı nesillerden çok sayıda kadınlarımız katıldı.

Haberin Devamı

TDU’da ‘Kadınların Gücü-Güç ve İlham-Göçün Kadın Yüzleri ve İlham veren Hikâyeleri’ başlıklı etkinliğe, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak, T.C. Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı, Başkonsolos Muavini Müslime Azra İlhan, Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi ve Berlin Büyükelçiliği Müşavir V. Erdal Tanas Karagöl, TDU Başkanı Remzi Kaplan, şair Semra Isparta, Bacım Derneği’nin kurucusu Hanen Bucioğlu, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri, TDU üyeleri ile Berlinliler katıldı. Etkinliğin sunumunu üstlenen TDU Başkan Yardımcısı Serap Yılmaz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada her şey kadının eseridir. Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” söylemini hatırlatırken, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Ardından TDU Başkanı Remzi Kaplan da kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak kısa bir “Hoş geldiniz” konuşması yaptı. Başkonsolos İlker Okan Şanlı kısa bir selamlama konuşması yaparken, Başkonsolos Muavini Azra İlhan, “Kadınlar Günü’nü sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları için değil, sorunlarının çözülene kadar tartışılması için bir fırsat günü olarak görüyorum” görüşünü vurguladı. KKTC Büyükelçisi Kaymak da, Almanya’ya birinci nesil olarak gelen ve büyük fedakarlıkta bulunan Türk kadınlarının Türk kadınını en iyi biçimde temsil ettiğini vurgularken, “Sizlerle, onlarla bir Türk kadını olarak ne kadar gurur duysak azdır” dedi.

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı


İLK DERNEKÇİLER
1980’li yıllarda Almanya’ya öğrenci olarak geldiğini söyleyen Hanen Bucioğlu, Türkiye’den aldığı diploması tanınmadığından aynı bölümü sıfırdan başlayıp yeniden okumak zorunda olduğu için öğrenimden vazgeçtiğini söyledi. Berlin’de yaşayan kadınlarla bir araya gelerek ‘Bacım’ adı altında bir dernek kurduklarını ve kadınların sorunlarını belirleyip gündeme getirdiklerini, çözüm yolları aradıklarını söyledi. 1971 yılında dönemin CDU’lu Berlin İçişleri Senatörü Heinrich Lummer’in ismini taşıyan ‘Lummer Kararnamesi ile aile birleşiminin zorlaştırılması nedeniyle Türk ailelerin Türkiye’de yaşayan eş ve çocuklarını Berlin’e getirerek başta eğitim olmak üzere çeşitli alanlarda sorunlar yaşandığını ve ‘Bacım’ derneğinin kendilerine yardımcı olduğunu anlattı.
Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Haberin Devamı

‘BİLİNÇLENİRSE KADIN, NEDİR ADIN’
Sunucu Serap Yılmaz’ın “Batı Berlin Türkiye Kadınlar Birliği’nin kurucusu, başarılı, inanılmaz başarılı çocuklar yetiştirmiş harika bir anne, birinci nesil, idealist, tam bir Atatürk sevdalısı, şair, edebiyat düşkünü değerli bir hanımefendi” olarak tanıttığı Semra Isparta da konuşmasına kendi yazdığı “Bilinçlenirse kadın, bilirse nedir adın, sahip çıkarsa toplumdaki yerine, paha biçemezleler hiçbir zaman onun bedeline” şiiriyle başladı. 8 Mart 1975’te 29 Türkiye kökenli kadının bir araya gelerek Berlin’de ilk kadın derneğini kurduklarını söylerken, kadınların eşlerinin karşı çıkmaları nedeniyle bunun hiç de kolay olmadığını anlattı. Kendilerinin Almanya’nın diğer kentlerindeki kadınlara da örnek olduğunu ve çeşitli kesimlerde yeni dernekler kurulduğunu, bu derneklerde kadınlara Almanca, Türkçeleri yeterli olmayanlara Türkçe dersleri bile verildiğini söyledi. Kendi yazdığı şiirlerinden bölümler okumayı da sürdürdü. Dünya Kadınlar Günü nedeniyle salondaki tüm kadınlara güller dağıtıldı. Konuşmacılara plaketlerini ise TDU üyelerinden Kaplan Gurup Ceo’su Belgin Kaplan, iş kadınları Süreyya İnal, Safiye Serpil Ergün, Şirin Tüfekçi ve Serap Yılmaz takdim etti.

Haberin Devamı

ADD’DE COŞKULU KUTLAMA
ADD’nin Schöneberg’deki salonunda Devrim Kanunları’nın 100. yılında düzenlenen etkinlik, kadın mücadelesine önderlik etmiş kadınlar için saygı duruşuyla başladı. ADD’li Sevtap Kalyoncu, kadın mücadelesinin dünyadaki örneklerini anlatarak 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü ilan edilmesinin tarihçesini anlattı. Şair ve Berlin’li Türk kadınların ilk kadın örgütlenmesi önderlerinden Semra Isparta, göçmen kadın örgütlenmesini ve kadın olmanın mücadele alanlarındaki zorluklarını paylaştı. Kendi yazdığı şiirlerinden okuyarak etkinliğe ayrı bir renk kattı. ADD disiplin kurulu üyesi Gülseren Çelik, Türk kadının göçmenlik tarihini ve genel zorlukları, Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak gelmek için sağlık muayenelerinden başlayarak Almanya’daki iş hayatı, eşitsizlikler, zorlukları anlattı.

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Haberin Devamı

‘CUMHURİYETİN YAŞAYAN ÇINARI’
ADD Disiplin Kurulu üyesi üyesi Yılgör Keskinoğlu, Türk tarihinde kadının yeri ve rolüyle başladığı konuşmasını, bağımsızlık mücadelesinden sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, Türk kadınının kazanımlarını ve başarılarını anlatarak sürdürdü. ADD Sekreteri Aysun Karagür, dünyada ve Türkiye’de kadın cinayetleri ve şiddet konulu sunumunda, Türkiye’deki kadın cinayetlerinin dünyadaki sıralamalardaki yerinin çok kötü olduğuna dikkat çekerken, “Bu durum bizim ülkemize hiç yakışmıyor” dedi. ADD Denetleme Kurulu üyesi Tülin Hüner, başarılı Türk kadını Muazzez İlmiye Çığ’ın örnek kişiliği, bilimsel yanı ile “Cumhuriyetin yaşayan çınarı” olduğunu söyledi. Kutlamalar ADD’nin erkek üyelerinin sunumu ve başkan Olcay Başeğmez’in gitarla eşlik ettiği şarkılar ve marşlarla geç saatlere kadar sürdü. Berlin Türk sanat müziğinin tanınmış sesi Fatma Akarsu ve arkadaşları da kutlamalara ayrı bir renk kattılar.

Haberin Devamı

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

BERLİN CEMEVİ’NDE COŞKULU KUTLAMA
Kadınlar Kurulu temsilcileri ve kardeş dernekler ile geleneksel yürüyüşe katılımın ardından akşam saatlerinde Berlin’in Kreuzberg kesimindeki cemevi ana salonunda düzenlenen etkinlik kadın mücadelesinde bugüne kadar yaşamını yitirenler adına saygı duruşu ve Baba Mansur Ocağı sosyolog Şermin Sertkaya Ana’nın verdiği gülbenkle başladı. Sunuculuğunu ve moderatörlüğünü Kadınlar Kurulu üyesi Nalan Yılmaz’ın yaptığı etkinlik, Cemevi Kadınlar Kurulu Başkanı Zöhre Karaman’ın, etkinliği düzenleyen BAT-Cemevi Kadınlar Kurulu, BDAS-BDAJ, Berlin Dersim Cemaati, Erzincan Küçükotlukbeli Derneği, Kırmançki Dil ve Kültür Enstitüsü Kadın kurulları ve temsilcileri adına selamlama konuşmasıyla devam etti. Daha sonra ‘Hak ve Şans eşitsizliği, toplumsal cinsiyet ve kadın’ başlığı altında düzenlenen panele bu alanda uzman Dr. Esma Çakır Ceylan konuşmacı olarak katıldı. Panel’in ardından Grup Lilith ve Halit Çelik yönetimdeki Turnalar Korosu ile Grup Su’nun; Türkçe, Kurmanci, Zazaki ve Almanca şarkıları türküleriyle çekilen halaylarla kutlama son buldu.

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Haberin Devamı

CHP BERLİN KADINLARI BULUSTURDU
CHP Berlin Temsilci Birlik Başkanlığı da Dünya Kadınlar Günü’nde Berlinli kadınları buluşturdu. Kentin Mitte kesimindeki Ocak otelde düzenlenen etkinlikte, kadın haklarına dönük çalışmalarıyla tanınan hekim, akademisyen ve CHP eski milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Türkiye’de kadın, kadın hakları, Türk siyasetinde kadının rolü ve yeri hakkında detaylı bir sunum yaptı. Güncel konuların ve gelişmelerin yanı sıra kendi edindiği tecrübelerinden ve bizzat yaşadığı olaylardan örnekler verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün başta seçim hakkı olmak üzere kadınlara birçok Avrupa ülkesinden daha önce haklar tanıdığını hatırlatırken, aradan yıllar geçtiği halde kadınların günümüzde hâlâ çeşitli alanlarda hak ettikleri yerde olmadıkların altını çizdi. Halk müziği sanatçısı ve eğitmeni Cem Çelebi ile müzik eşliğinde kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü coşkulu bir biçimde kutladı.

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı
Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı
Berlinli kadınlarımız Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı




 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!