Berlin’de ‘tekrar seçime’ itiraz

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de ‘tekrar seçime’ itiraz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2022 11:30

Berlin’de 12 Şubat 2023’te tekrarlanacak eyalet parlamentosu ve belediye seçimleri yeniden tartışılmaya başlandı. SPD ve Sol Partili bazı milletvekilleri seçim tekrarına itiraz etti.

Haberin Devamı

BERLİN Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl yapılan seçimlerdeki usulsüzlükler ve yaşanan kaos nedeniyle ‘12 Şubat’ta tekrar seçim’ kararı sonrası iktidar ve muhalefet partileri hazırlıklarına başlarken, senato, seçim kararına itiraz etmeyeceğini açıklamıştı. Ancak SPD ve Sol Partili bazı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup, Federal Anayasa Mahkemesi’ne giderek seçimlerin tekrarlanmasının durdurulmasını istedi. Bu gelişme üzerine tartışmalar yeniden alevlendi. Ana muhalefet partisi CDU, Federal Anayasa Mahkemesi’ne yönelik başvurudan SPD’yi sorumlu tuttu. Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey’in (SPD) kararı saygıyla karşıladıkları ve kabullendikleri yönündeki açıklamasına rağmen bazı partililerin itiraz için başvurmasını eleştiren CDU, Giffey’i, partisinin iplerini elinde tutamamakla suçladı.

Berlin’de ‘tekrar seçime’ itiraz
İTİRAZ İÇİN SÜRE VERİN
Yapılan itiraz üzerine Almanya’daki en üst merci olan Karlsruhe’deki Federal Anayasa Mahkemesi, Berlin Eyalet Meclisi Başkanı’na yazı göndererek, 10 Ocak’a kadar itiraz etmek isteyen tüm milletvekillerine gerekçelerini sunmaları için imkân tanınmasını istedi. Mahkeme sözcüsü, Karlsruhe’deki hâkimlerin davayı kabul edip etmeme konusunda henüz karar vermediğini açıkladı. Bunu yapmak için herhangi bir yasal süre öngörülmediği belirtildi. Ancak mahkeme sözcüsü, 12 Şubat’ta tekrarlanacak olan seçimler ve halihazırda geçici tedbir kararı için yapılan başvuru göz önüne alındığında, Federal Anayasa Mahkemesi’nin ‘özel bir aciliyet’ gördüğünü söyledi.
Eyalet seçim kurulu, Federal Anayasa Mahkemesi’ne yapılan şikâyetin seçim hazırlıklarını etkilemeyeceğini söyledi. Seçim kurulundan yapılan açıklamada, “Eyalet seçim idaresi açısından 12 Şubat 2023’te yapılacak seçim hazırlıklarına ara verip Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemek haklı bir gerekçe olmayacaktır” denildi. Özellikle de şu anda bir kararın ne zaman çıkacağı ve olası bir kararın ne yönde olacağının hiç belli olmadığı vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME!