Berlinale tepkisi: ‘Gayri ahlaki planlarını...’

Güncelleme Tarihi:

Berlinale tepkisi: ‘Gayri ahlaki planlarını...’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2023 10:39

Aralarında dünyaca ünlü isimlerin de bulunduğu bir grup sinema yönetmeni ve yapımcısı, Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’nin yönetiminde değişiklik yapılması planlarını eleştirdi. Mektupta, Devlet Bakanı Roth’un planlarının profesyonelliğe aykırı ve gayri ahlaki olduğu yazdı.

Haberin Devamı

ALMANYA Kültür Bakanlığı’nın Berlinale’de ikili yönetimin yerine tekli bir yönetim olacağı, yönetim kadrosunun da değişeceği yönündeki açıklamalarından sonra halihazırda Berlinale yöneticisi olan İtalyan asıllı Carlo Chatrian, önceki gün yaptığı açıklamada 2024 yılındaki Berlinale’den sonra görevi bırakacağını açıkladı. ABD’de yayınlanan sinema dergisi Variety’de açık bir mektup yayımlayarak Almanya Kültür Bakanlığı’nın girişimlerine tepki gösteren ünlü oyuncular, yönetmenler ve yapımcılar ise Carlo Chatrian’a destek verdi. Pandemi ve mali kısıtlamalar gibi zor koşullara rağmen Chatrian’ın yönetimindeki geçmiş edisyonların ‘çok canlı’, ‘olumlu sürprizlerle dolu’ ve ‘daha az sayıda film gösterilmesine rağmen çok popüler’ olduğu vurgulandı.

Berlinale tepkisi: ‘Gayri ahlaki planlarını...’

Haberin Devamı

‘PROTESTO EDİYORUZ’
Martin Scorsese, Kristen Stewart, M. Night Shyamalan, Olivier Assayas, Joanna Hogg, Angela Schanelec, Margarethe von Trotta ve Christoph Hochhaeusler’in de bulunduğu çok sayıda tanınmış film yapımcısı ve oyuncunun imzaladığı mektupta, “Carlo Chatrian bir şovmen olmayabilir, ancak sessiz tavrıyla o ve ekibi, uluslararası sinemada yeni yönler çizmek, klişelere meydan okumak ve film yapımının farklı kollarını birbirine bağlamak için açık ve sanatsal açıdan önemli bir küratörlük yoluna girdiler. Devlet Bakanı Claudia Roth’un zararlı, profesyonelliğe aykırı ve gayri ahlaki davranışını protesto ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ÜZÜNTÜ DUYMUŞ!
Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth, Chatrian ve Mariette Rissenbeek’ten oluşan mevcut yönetim ikilisinin yerini bir ‘sanat yönetmeni’ modeli alacağını belirtmişti. Roth, Chatrian’ın ayrılacağını açıklamasından üzüntü duyduğunu belirtirken, Bakanlık Sözcüsü, Chatrian’ın artık Berlinale’de daha fazla çalışmak için uygun olmamasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Sözcü, ‘Roth’un yapılan konuşmalardan, Chatrian’ın yeni bir yönetmenle görüşmelere başlamaya istekli olacağı’ izlenimini edindiğini aktardı. Ancak önemli olanın, yaklaşan Berlinale’yi başarılı kılmak için birlikte çalışmak olduğunu ifade eden Bakanlık Sözcüsü, “Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı bu konuda Carlo Chatrian ve Mariette Rissenbeek ile tüm Berlinale ekibini destekleyecektir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!