Berlin sandık görevlisi arıyor: 240 Euro verecek

Güncelleme Tarihi:

Berlin sandık görevlisi arıyor: 240 Euro verecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2022 11:25

Berlin Anayasa Mahkemesi, 16 Kasım’da, eyalet parlamentosu ve belediye seçimlerinin yenilenip yenilenmeyeceğine karar verecek. Mahkemenin ön mütalaasında seçimlerin tamamen yenilenmesi yönünde görüş belirtmesinden sonra, kararın da bu yönde çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Böyle bir durumda, seçimlerin 3 ay içinde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu da, eyalet parlamentosu seçimlerinin şubat ayı içinde yapılacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

BERLİN Yüksek Seçim Kurulu ise şimdiden Anayasa Mahkemesi’nin olası seçim kararına yönelik hazırlıklara başladı. Zamanın çok dar olduğuna dikkat çeken Eyalet Seçim Kurulu Başkanı Stephan Bröchler, şimdiden sandık görevlisi aranmaya başlandığını açıkladı. Üç aylık kısa bir süre içinde en az 38 bin sandık görevlisi bulunması gerekiyor. Üstelik sandık sayısının artırılacağı ve daha fazla sandık görevlisine ihtiyaç duyulabileceği belirtildi. Geçen yıl eylül ayında yapılan seçimlerde 2 bin 256 sandık açılmıştı. Mektupla oy kullananların oranı yüzde 40 olmuştu. Seçim Kurulu Başkanı Bröchler, Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiği bir mektupta endişelerini dile getirdi. Bröchler, seçim hazırlıklarının sunumu sırasında, seçimin hazırlanması ve yürütülmesine ilişkin sonuçların yerine getirilmesinin zor olacağını söyledi. Mahkemeden, kararını açıklarken bunu göz önünde bulundurmasını da istedi.

Berlin sandık görevlisi arıyor: 240 Euro verecek
RESMİ ÇAĞRI 16 KASIM’DAN SONRA
İlgilenenler eyaletin internet sayfasından (berlin.de) sandık görevlisi olarak kayıt yaptırabilirler. Ancak sandık görevlisi arandığına yönelik resmi çağrı, Anayasa Mahkemesi’nin 16 Kasım’da bu yönde bir karar vermesine kadar yapılmayacak. Kesin taahhütler de ancak duyuru tarihinden sonra yapılabilecek. Berlin Senatosu, gerekli sayıda sandık görevlisini bulabilmek için Bröchler’in seçim çalışanlarına verilen ikramiyenin önemli ölçüde artırılması talebini yerine getirdi. Muhtemelen 12 Şubat’ta tekrarlanacak bir seçimde sandık görevlilerine, 240 Euro harcırah ödenecek. Bu miktarın diğer tüm eyaletlerdekinden daha fazla olduğu belirtildi. Daha önce 35 ila 60 Euro arasında harcırah ödendiği belirtildi. Senato seçimlerin yenilenmesi ihtimaline karşı toplam 39 milyon Euro tahsis etti. Geçen yıl eylül ayında yapılan seçimlerde kısmen kaos yaşanmıştı. Bazı sandıklarda oy pusulalarının eksik olduğu veya yanlış dağıtıldığı ortaya çıkmıştı. Kalabalık ve oy pusulası eksikliği nedeniyle bazı sandıklarda oy verme işlemi geçici olarak durdurulmuştu. Bazı sandıklar da ise oy verme işlemi bittikten sonra bile açık kalmıştı.

BAKMADAN GEÇME!