Baerbock net konuştu: ‘Tazminat yok’

Güncelleme Tarihi:

Baerbock net konuştu: ‘Tazminat yok’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2022 14:52

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, iki günlük ziyaret için gittiği Varşova’da Polonya’nın tazminat talebine net cevap verdi. Baerbock, tazminat konusunda Almanya’nın tutumunun değişmediğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) Polonyalı mevkidaşı Zbigniew Rau ile Varşova’da bir araya geldi. Görüşmelerde, Rusya’nın saldırılarına karşı Ukrayna’ya olası ilave yardımlar ve Polonya hükümetinin tazminat talepleri ele alındı. Baerbock, Almanya-Polonya dostluğunu ‘inanılmaz bir hediye’ olarak tanımladı. Alman Birliği Günü münasebetiyle Polonya’da düzenlenen bir resepsiyonda Alman işgali altında acı çeken insanlarla da bir araya gelen Baerbock, ziyareti kapsamında Varşova mezarlığını ve bir sergiyi ziyaret etti.

‘BİZİM İÇİN SORUN KAPANDI’
Polonya’nın tazminat talebiyle ilgili “Bugün bu konuyu yüz yüze konuşabilmemizin iyi olduğunu düşünüyorum” diyen Baerbock, Almanya’nın tarihi sorumluluğunun arkasında durduğunu ve Polonya’ya ‘insanlık dışı bir zulümle’ yaptıklarını hatırlamanın ebedi bir görev olduğunu söyledi. Hafızanın tekrar tekrar canlı tutulması gerektiğine dikkati çeken Baerbock, bu acının nesilden nesile aktarıldığını ifade etti. Baerbock, tazminat konusunda Almanya’nın tutumunun değişmediğini söyledi. Başbakan Olaf Scholz, Polonya’nın tazminat talebine ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarda son noktayı koymuştu. Scholz, “Daha önceki tüm federal hükümetler gibi ben de bu sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde kesin bir çözüme kavuşturulduğuna dikkati çekmek isterim. Bizim için bu sorun kapandı” demişti.

Haberin Devamı

1.3 TRİLYON EURO TAZMİNAT
Polonya, İkinci Dünya Savaşı sırasında uğradığı zararlar için Almanya’dan 1.3 trilyon Euro savaş tazminatı istiyor. Bu konuda erken müzakerelere başlamak isteyen Polonya, bu yönde bir diplomatik nota imzaladı. Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Baerbock’un ziyaretinden önce yaptığı açıklamada bu notayı kendisine ileteceğini söyledi.

Baerbock net konuştu: ‘Tazminat yok’

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!