Avrupalı belediye başkanlarını ‘fake’leyen Rus komedyenler mi

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı belediye başkanlarını ‘fake’leyen Rus komedyenler mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 12:06

Geçen hafta ‘deep fake’ yöntemiyle kendilerini Kiev Belediye Başkanı gibi gösterip Avrupa’da birçok belediye başkanıyla yapılan görüşmenin ardında iki Rus komedyen olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

YAPAY zekâ ile kendilerini Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko’ya benzetenler, Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey ile de görüntülü görüşmüştü. ARD televizyonunda yayınlanan siyaset programı ‘Kontraste’, ‘deep fake’ tuzağını kuranların Rus komedyenler olduğunu belirtti. Telefonla ARD’nin sorularını yanıtlayan ikili, ‘deep fake’ ile görüşmeyi kendilerinin organize ettiğini ve zorlanmadan görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söylediler. Rus komedyen ikilisinin ‘Vovan’ ve ‘Lexus’ sanatçı isimlerini kullanan Vladimir Krasnov ve Alexey Stolyarov oldukları belirtildi. Stolyarov, ARD’ye yaptığı açıklamada, “Nasıl yaptığımızı söylemek istemiyorum ama çok kolay oldu” dedi.
VİYANA BELEDİYE BAŞKANI’YLA DALGA GEÇMİŞTİ
İkili, muhataplarını inandırıcı bir şekilde aldatmak için iyi hazırlandıklarını ve sözde toplum mühendisliğini uyguladıklarını söyledi. Muhataplarıyla ve taklit edecekleri kişiyle ilgili bilgiler topladıklarını söyleyen ikili, çalışmalarının her seferinde işe yaradığını kaydetti. Kaydettikleri video görüntüleri YouTube’un benzeri olan Rusya’daki internet kanallarında yayınlayacaklarını ifade eden ikili, ‘deep fake’ yöntemiyle kendilerini Kiev Belediye Başkanı gibi göstererek Budapeşte, Madrid, Varşova ve Viyana belediye başkanlarıyla görüşmüştü. Stolyarov, hafta başında attığı bir tweet’le, yanlış Klitschko tarafından kandırılan Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’le dalga geçmişti. İkilinin şimdiden çok sayıda ünlüye ve politikacıya benzer göndermeler yapması, açıklamalarının inandırıcılığını gösterdiği şeklinde yorumlandı. Berlin Senatosu ise ikilinin iddialarıyla ilgili açıklama yapmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!