ATİAD 30’uncu yaşını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

ATİAD 30’uncu yaşını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2022 11:44

Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki Türkleri girişimciliğe özendirmek ve yönlendirmek hedefiyle 1992 yılında Almanya’nın eski başkenti Bonn Büyükelçisi Onur Öymen’in öncülüğünde kurulan Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği’nin (ATİAD) 30’uncu yılı Düsseldorf’ta düzenlenecek görkemli bir baloyla kutlanacak.

Haberin Devamı

‘BİRLİKTEN Gelen Güç’ (Kraft der Gemeinschaft-Strength from Unity) sloganıyla 5 Kasım Cumartesi akşamı düzenlenecek baloda, Almina, Yılmaz Morgül ve Gürkan Gider sahne alacak. Konser öncesindeki gala yemeği boyunca ise piyanist Nihan Ulutan, ATİAD’ın kurucuları, üyeleri ve çalışanlarının yanı sıra politika ve ekonomi çevrelerinden katılacak konuklara müzik ziyafeti verecek. 1992 yılında Almanya ağırlıklı olarak Avrupa’da faaliyet gösteren 16 Türk şirketin bir araya gelerek kurduğu ATİAD’ın üye sayısı şu anda 86’ya ulaştı. Üye şirketler 110 bin kişi istihdam ederken, ciroları da 15 milyar Euro’ya ulaştı. ATİAD, Almanya ve AB üyesi diğer ülkelerde yaşayan Türkleri girişimciliğe özendirmek ve nitelikli iş insanları yetiştirmeyi, Avrupa’daki Türk girişimcilerinin sektörel sorunlarına çözüm üretmeyi, Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı, Türkiye’yi Avrupa Birliği üyeliğine giden süreçte desteklemeyi, Almanya’daki Türk toplumunun eğitim sorunlarının giderilmesine katkıda bulunmayı, özellikle gençler arasındaki işsizliği önlemeyi hedefliyor.

ATİAD 30’uncu yaşını kutluyor
PARTİLERÜSTÜ VE BAĞIMSIZ
ATİAD’ın ilk yönetim kurulu başkanı Aachen yakınlarında kurduğu Santex Moda şirketini zamanla holdinge dönüştüren Kemal Şahin’di. Daha sonraki yıllarda Ahmet Aydın, Hüseyin Kuru, Zeki Şafak Sözer, Eşref Ünsal, Prof. Recep Keskin, ATİAD’ın başkanlığını yaptı. 2013 yılından beri avukat Aziz Sarıyar’ın başkan ve Müfit Tarhan’ın başkan yardımcısı olduğu yeni yönetim kurulu şu üyelerden oluşuyor: Volkan Kuru, Çağlar Kepekçi, Uğur Bayram, Zülal Tahtakıran, Cenk Özöztürk, Tolga Halıcı, Sedat Atılgan, A. Gani Eren. 2011 yılında yaşamını yitiren Eşref Ünsal’ın dışındaki eski başkanlar İstişare Kurulu Üyesi olarak partilerüstü ve bağımsız tutumuyla istikrarlı bir duruş sergileyen ATİAD’a hâlâ aktif katkıda bulunuyor.
ATİAD 30’uncu yaşını kutluyor
POLİTİKACILARDAN ÖVGÜ
Daha önceki yıllarda Alman politikacılar gönderdikleri mesajlarda ATİAD’ın çalışmalarından övgüyle bahsettiler.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanlığı döneminde yayımladığı mesajında, “...belki de bazen çok az dikkat çeken bir şeyi takdir etmek istiyorum; Son on yılda özellikle Alman olmayan girişimcilerin ülkemizde gösterdiği ekonomik dinamizm... Türk şirketleri ekonomimizin temel sütunlarındandır” satırlarına yer verirken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hamburg Eyalet Başbakanlığı döneminde “Tüm iyi fikirlerin tükendiğini düşünürdüm. ATİAD bunun böyle olmadığını kanıtlıyor” açıklamasında bulunmuştu.
SPD eski Genel Başkanı Martin Schulz, “ATİAD, teşvik ve destekler vasıtasıyla kendi iş yerini kurmak isteyenler için iddialı ve bütünleştirici görevler üstlenmiş olup, bundan Almanya ve ekonomisi de yararlanmaktadır. ATİAD üyeleri, ortaya koydukları başarılarıyla Almanya ve Avrupa ekonomisinin önemli, bütünleşmiş ve tamamlayıcı unsurlarıdır” demişti.
Kuzey Ren Vestfalya eski Başbakanı Hannelore Kraft, “ATİAD, Avrupa’daki Türk ticaret dünyasının öncüsü ve sözcüsü olmayı kendine bir hedef olarak belirlemiştir. Burada, çocuk ve gençlerin okul ile meslek eğitimleri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini sağlayacak ekonomik değişim ve girişimciliğin teşvik edilmesinde başarı elde edilmesi, bizlerin yararına olacaktır” görüşünü vurgulamıştı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!