Aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’!

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2024 11:52

Neo-Naziler, AfD’li politikacılar ve bazı iş dünyası temsilcilerinin Potsdam’da yaptığı gizli toplantıda göçmen kökenli milyonlarca insanı Kuzey Afrika’ya sınır dışı etme planlarını hazırladıklarının Correctiv araştırma ağı tarafından ortaya çıkarılmasının ardından tepkiler çığ gibi büyüdü ve hafta sonu Almanya’nın birçok kentinde protesto edildi.

Haberin Devamı

Aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’
HANNOVER kent meydanlarından Operplatz’da ırkçılığa ve Neo-Nazilere karşı Başbakan Stephan Weil, bölge başkanı Steffen Krach (SPD), eski federal başkan Christian Wulff (CDU), bölgesel piskopos Ralf Meister ve DGB Başkanı Yasmin Fahimi’nin konuşmacı olarak düzenlenen mitinge 35 bini aşkın kişi katıldı. Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil (SPD) mitingde, katılımdan oldukça memnun olduğunu söyleyerek, aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’ sergileme çağrısında bulundu: “Bu aynı zamanda işte ve ailede de geçerlidir. Burada gösterdiğimiz şey anayasal korumanın fiili halidir. AfD ve aşırı sağcılar, örneğin ‘geri dönüş’ten bahsederken söylenebilecek ve düşünülebileceklerin sınırlarını sağa kaydırıyor. Göçmenler, ister kısa bir süredir, ister dördüncü kuşaktan beri burada olsunlar, hepsi topluluğumuzun bir parçasıdırlar.”
Aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’
IRKÇILIĞA ASLA GEÇİT YOK
Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Hannover’deki Opera Meydanı’nda insanların ülkelerine karşı sorumluluklarını üstlendiğini gördüğünü söyleyerek, “Daha önce sağcı radikalizme karşı durmayı isterdim. Ama hiçbir zaman geç değildir” dedi. 12 yıl önce 70. yıl dönümü nedeniyle Wannsee Villası’nda konuşma yapmak zorunda kaldığını belirten Wulff, “Bugünkü endişeyi hâlâ hatırlıyorum. Almanya’nın köken, görünüş, din, engellilik veya başka herhangi bir kritere göre kişilerin seçimini tartışmasına bir daha asla izin vermemeliyiz! Alman vatandaşları arasındaki ayrım, ayrımcılık, haklardan mahrum bırakma, zulüm, sınır dışı edilme ve hatta farklı düşünen ve farklı inananların öldürülmesi. Bir daha asla ırkçı fikirler ülkemizi mahvetmesin! Çocuklarımızın bir daha esaret ve korku içinde yaşamasına asla izin vermemeliyiz! AfD aşırı sağcı, ırkçı, insanlık onuru karşıtı bir partidir” ifadelerini kullandı.
Aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’
‘İSLAM DA ARTIK ALMANYA’NINDIR’
Wulff şöyle devam etti: “3 Ekim 2010’da ‘İslam da artık Almanya’nındır’ şeklindeki konuşmamda şunu da belirtmiştim: “Herkes ortak kurallarımıza uymalı ve yaşam tarzımızı kabul etmelidir. Bunu yapmayan, ülkemizi ve değerlerimizi küçümseyen herkes, herkesten kararlı bir direniş beklemelidir. Bu, kökten dincilerin yanı sıra sağcı ve solcu aşırıcılar için de geçerlidir. Bu, barış içinde bir arada yaşamamızın ortak temelidir.”
Aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’
‘DEMOKRASİ ÇOK ŞEY GEREKTİRİR’
Hannover’in bölge piskoposu Ralf Meister mitingde yaptığı konuşmada demokrasinin çok şey gerektirdiğini vurgulayarak, “Çünkü dünyadaki bu en iyi yönetim biçimini istismar etmek için kullanan insanlar var. Yaşam fırsatlarının çeşitliliğine, hatta diğer insanlar için yaşamın değerine zarar vermek için özgürlüğü aşağılayıcı bir şekilde kullanıyorlar” dedi. Braunschweig, Celle, Emden, Wilhelmshaven, Rotenburg, Diepholz, Oldenburg, Uelzen, Lüneburg ve Goslar kentlerinde de protesto mitingleri yapıldı.
Aşırı sağcılığa karşı ‘net bir duruş’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!