‘Aşırı sağa göz açtırmayacağız’

Güncelleme Tarihi:

‘Aşırı sağa göz açtırmayacağız’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2022 11:32

Almanya’da özellikle son yıllarda aşırı sağcılar tarafından işlenen suç sayısının sistematik olarak artması üzerine, hükümetin daha sıkı yasal önlemler alacağı ve aşırı sağa karşı daha kararlı bir biçimde mücadele vereceği açıklandı. “Demokratik hukuk devletinin aşırı sağcılar tarafından sabote edilmesine izin vermeyeceğiz” diyen Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser hem federal hem eyaletler düzeyinde zaman kaybetmeden gereken yasal düzenlemelerin hayata geçirileceğini söyledi.

Haberin Devamı

BAKAN Faeser ile Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağ, Alman Anayasası’nı da Alman devletini de tanımayan ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ve kamu kurumlarındaki aşırı sağcılarla ilgili raporu açıklarken, bu kişilerin Almanya için ciddi bir tehdit ve tehlike teşkil ettiğine dikkati çektiler. 2018-2021 yılları arasında Almanya genelinde çeşitli devlet kurum ve kuruluşlarında güvenlik alanında 860 çalışan hakkında aşırı sağcı oldukları gerekçesiyle soruşturma yürütüldüğünü, bunlardan 327’sinin özgürlükçü, demokratik temel değerlerle bağdaşmayan davranışlar sergilediklerini saptandıklarını açıkladılar. Raporda, Askeri Gizli Haberalma Servisi’nde 83, Federal Polis Teşkilatı’nda 18 ve Federal Kriminal Dairesi’nde çalışan 2 şüpheli hakkında soruşturma açıldığı yer aldı. Aşağı Saksonya, Bremen ve Saarland eyaletlerinde çalışan güvenlik görevlileri ‘temiz’ çıkarken, diğer 13 eyalette aşırı sağcı tutum sergileyenlerin olduğu belirlendi.

‘Aşırı sağa göz açtırmayacağız’

‘Aşırı sağa göz açtırmayacağız’
‘KAMUDAN UZAKLAŞTIRILACAK’
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, eyaletlerle birlikte hareket ederek aşırı sağa karşı mücadelede gereken yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için en kısa zamanda yeni bir tasarı hazırlayacaklarını söyledi. Faeser, “Anayasa düşmanlarına göz açtırmayacağız. Bu kişiler kamu kurum ve kuruluşlarından hızlı bir biçimde uzaklaştırılacak. Demokrasi ve özgürlük düşmanlarının bu kurumlarda çalışmaları utanç vericidir” dedi. Aşırı sağcıların kamu kurum ve kuruluşlarına olan güveni sarstığına dikkati çeken Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang da “Bu gibi olaylar, özgürlükçü demokratik temel düzene saygılı bir biçimde çalışanlara atılan şamardır” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!