Aşırı miktarda maske alımı Sayıştay’ı kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Aşırı miktarda maske alımı Sayıştay’ı kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2024 10:58

Almanya’da Sayıştay, koronavirüs salgını döneminde, CDU’lu Jens Spahn’ın Federal Sağlık Bakanlığı sırasında yapılan maske alımlarını sert bir dille eleştirdi ve bakanlığı, gerektiği gibi soruşturmamakla suçladı.

Haberin Devamı

DER Spiegel dergisinde yer alan habere göre, Federal Meclis Bütçe Komisyonu’na sunulan raporda, “Koronavirüs pandemisinin başlangıcında Federal Sağlık Bakanlığı’nın aşırı miktarda koruyucu maske satın alması, sürekli olarak yüksek stok seviyelerine ve önemli takip maliyetlerine yol açtı” denildi. Raporda yüksek maske alımına kıyasla, pandemiyle mücadelede sağlanan faydanın ise asgari düzeyde olduğu vurgulandı. Raporun, kriz sırasında ciddi bir oranda yanlış planlama yapıldığını açıkça ortaya koyduğu belirtildi. Koronavirüs salgını zamanında 5.7 milyar koruyucu maske tedarik edilmiş, 1.7 milyarı Almanya’da olmak üzere sadece 2 milyarı dağıtılmıştı. Gerçekte ne kadar maskenin kullanıldığını belirlemek ise mümkün değil.

Aşırı miktarda maske alımı Sayıştay’ı kızdırdı
1.7 MİLYAR MASKE YAKILACAK
Ancak rapora göre 1.2 milyar koruyucu maske imha edildi ve 1.7 milyarının da muhtemelen yakılması planlanıyor. Buna ek olarak, hâlâ kullanılabilecek durumda olan ve ‘kullanım ve dağıtım konsepti’ bulunmayan yaklaşık 800 milyon koruyucu maske de mevcut. Raporda, bunların da bir noktada imha edilmesinin muhtemel olduğu ifade edildi. Sayıştay’a göre, 2023 sonuna kadar, sadece fazla tedarik edilen maskelerin yönetimi ve depolanması 460 milyon Euro’ya mal oldu ve bu yıl içinde 534 milyon Euro daha harcanması bekleniyor. Bunun dışında tedarikçilerle açılan davaların yasal masrafları da geçen yıl 113 milyon Euro’ya ulaştı.

BAKMADAN GEÇME!