AP’den yeni ‘iklim koruma komiserine’ onay

Güncelleme Tarihi:

AP’den yeni ‘iklim koruma komiserine’ onay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2023 10:05

Avrupa Parlamentosu (AP), geçmişte Shell’de görev yapmış olması nedeniyle tartışmalara neden olan Hollandalı siyasetçi Wopke Hoekstra’nın, Avrupa Komisyonu’nun iklim korumadan sorumlu üyeliğine getirilmesine onay verdi. AP’de yapılan oylamada vekillerin 279’u Hollandalı siyasetçi Hoekstra’dan yana oy kullanırken, 173 karşı oy verdi, 33’ü de çekimser kaldı.

Haberin Devamı

HOEKSTRA’nın göreve resmen başlayabilmesi için Avrupa Birliği (AB) üyelerinin de onay vermesi gerekiyor, ancak bu bir formalite olarak değerlendiriliyor. Ancak Hoekstra’nın adaylığı AP’de tartışmalara yol açtı. DW Türkçe’nin haberine göre, Yeşiller, Liberaller ve Sosyal Demokratlar, Hoekstra’nın Avrupa Komisyonu’nun iklim hedeflerini yerine getirebileceğine kuşkuyla yaklaştı. Özellikle Hollandalı siyasetçinin geçmişte petrol ve doğalgaz şirketi Shell’de çalışmış olması nedeniyle bu görev için uygun olmadığı öne sürüldü. AB’nin 2040 yılına kadar karbondioksit emisyonlarının 1990 seviyelerine kıyasla en az yüzde 90 azaltılması için çaba göstereceği konusunda güvence veren Hoekstra, uçaklarda kullanılan yakıt için vergi getirilmesini ve kömür, petrol veya doğalgaz gibi fosil yakıtlara yönelik sübvansiyonların kaldırılmasını planlandığını söyledi. Hoesktra, AB üyelerinin de onay vermesi halinde yaklaşık iki ay sonra Dubai’de yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda AB’yi temsil edecek.
AP’de ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in Yeşil Mutabakat’ın hayata geçirilmesinden sorumlu yetkili olarak görev yapmasına da onay verildi. 322 oyla seçilen Sefcovic, 158 karşı oy aldı. Oylamada 37 vekil çekimser oy kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!