Almanya’da ise sandığa gidenlerin oranı...

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ise sandığa gidenlerin oranı...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2015 13:25

Gümrük kapılarıyla birlikte Almanya, Belçika, Avusturya, İsviçre, Fransa, Danimarka’daki Türk vatandaşı seçmenler,8 Ekim’den bu yana oylarını kullanıyor. Pazar akşamı itibariyle yurt dışındaki seçmenin yüzde 16.74’ü oyunu kullandı. 1 milyon 411 bin 198 seçmenin bulunduğu Almanya’da ise sandığa gidenlerin oranı Pazar günü itibariyle yüzde 18.2. oldu.

Haberin Devamı

Almanya’da 13 seçim bölgesinde hafta sonu seçmenler sandıklara akın etti. Özellikle Pazar günü sandıklara yoğun ilgi gösteren seçmenler, uzun kuyruklar oluşturdu. Kimi yerlerde kuyrukların yüzlerce metre uzadığı gözlendi. Almanya’da kurulan sandıklara pazar günü 60 binden fazla seçmen oy attı. 11 günde ise 256 bin 751 kişi oy verdi. Pazar akşamına kadar yurtdışındaki 2 milyon 898 bin 924 seçmenden 485 bin 219’ü sandık başına gitti.

Almanya’da ise sandığa gidenlerin oranı...



SAAT 21.00’E KADAR MESAİ

Almanya’da en çok seçmen 18 Ekim Pazar günü sandığa oy attığını söyleyen Berlin Başkonsolosu Başar Şen, “Yoğun ilgi nedeniyle sandık kurulları kimi merkezlerde saat 21.00’e kadar mesai yaptı. Seçim 25 Ekim Pazar günü sona erecek. Mümkünse hafta sonunu beklemeden oyunuzu kullanın” dedi.

Almanya’da en çok oy Stuttgart’ta kullanıldı. Burada 30 bin 500 seçmen oy kullanırken, seçmenin en az ilgi gösterdiği seçim bölgesi ise 20 bin 600 oyla Berlin oldu. İsviçre’de 93 bin seçmenden 20 bin 900’ü, Avusturya’da 108 bin seçmenden 20 bin 200, Belçika’da 133 bin seçmenden 23 bini, Fransa’da 318 bin seçmenden 67 bin 900’ü Pazar akşamına kadar oylarını kullandı.

GÜMRÜKTE İLGİ AZ

Gümrük kapılarında sandıklara oy atma işlemi her gün 24 saat boyunca sürüyor. Yurt dışında kayıtlı seçmenler 1 Kasım Pazar günü saat 17.00’ye kadar belirlenen gümrük kapılarında oylarını kullanabilecek. Sandıkların kurulduğu günden 18 Ekim Pazar akşamına kadar gümrüklerde kullanılan oy sayısı 65 bin 755. Almanya’da kayıtlı seçmen Kadir Aslan da oyunu gümrük kapısında kullandı. İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanında oyunu kullanan Aslan, “7 Haziran seçimlerinde Berlin’de oy kullanmıştım. İş için geldiğim İstanbul’da oyumu havaalanında bu kez kullandım” dedi.

Almanya’da ise sandığa gidenlerin oranı...

Kamil Atıcı, Emine Dönmez ve Sündüz Atıcı kayıtları çıkmadığı için oylarını kullanamadı. Üçünün seçmen kaydı da Giresun’da çıktı.

OY VEREMEDİLER

Almanya’da 45 yıldır yaşayan Kamil Atıcı ile eşi Sündüz Atıcı ve Emine Dönmez dün geldikleri Berlin Başkonsolosluğu’nda oy kullanmak istedi. Ancak üçünün de kayıtları çıkmayınca oy veremediler. Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu Başkanı ve Berlin Başkonsolosu Başar Şen’in yakından ilgilendiği ilk kuşak temsilcisi seçmenin geniş kapsamlı kayıt araması yapıldı. Atıcı çifti ile Emine Dönmez’in kayıtlarının memleketleri Giresun’da olduğu tespit edildi. Atıcı çifti ve Dönmez bir sonraki seçimlerde oylarını kullanabilmek için Berlin Başkonsolosluğu’na yeniden kayıt için başvurdu. Oy kullanamadığı için hayli üzgün olan Kamil Atıcı, “Şimdiye kadar gümrükler hariç hiç oy kullanmamıştım. İlk kez yaşadığım yerde oy kullanacaktım. O da olmadı” dedi. Başkonsolos Şen “Maalesef yaptığımız o kadar çağrıya rağmen adres beyanında bulunmayan seçmeler oylarını kullanamadan dönmek zorunda kalıyorlar. Buna bizler de çok üzülüyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!