Almanya’da esrara izin yolda: Hedef gençleri korumak!

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da esrara izin yolda: Hedef gençleri korumak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2023 15:08

AB ile görüşmeler ışığında hazırlanan tasarıda, Almanya’da kişisel kullanım için 25 grama kadar esrar bulundurulmasına ve en fazla 3 adet kenevir yetiştirilmesine izin verilmesi yer aldı. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ile Federal Beslenme ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, hedefin çocuk ve gençleri korumak olduğunu vurguladılar.

Haberin Devamı

ALMANYA’da yıllardır süren tartışmalardan sonra, esrar kullanımının suç unsuru olmaktan çıkarılması konusunda ilk somut adım atıldı. SPD, Yeşiller ve FDP’nin imzaladığı Koalisyon Sözleşmesi ışığında hazırlanan bir yasa tasarsında, 18 yaşın üzerindekilerin esrar tüketiminin suç unsuru sayılmaması yer aldı. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ile Federal Beslenme ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, hükümet ortaklarının üzerinde uzlaşmaya vardıkları yasa tasarısını tanıtmak için başkent Berlin’de ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında hedefin çocuk ve gençleri korumak olduğunu vurguladılar. Avrupa Birliği’ndeki (AB) ilgili birimlerle yapılan görüşmeler ışığında hazırlanan tasarının ileride Avrupa için de bir ‘öncü model’ niteliği taşıyacağını da söylediler.

Almanya’da esrara izin yolda: Hedef gençleri korumak

Almanya’da esrara izin yolda: Hedef gençleri korumak
‘YASAK İŞE YARAMADI’
Bakan Lauterbach, “Esrar birçok kişi tarafından keyif verici bir madde olarak kullanılıyor. Almanya’da kullanımı yasak olduğu için kaçak olarak satılıyor. Sentetik uyuşturucu maddeler de piyasaya sürüldüğü için bu da çoğu kez insanların sağlığına zarar veriyor. Özellikle de gençler bundan olumsuz şekilde etkileniyor. Şu ana kadar uygulanan esrar politikası ve yasak işe yaramadı. O nedenle yeni yollar aramalıyız” dedi. Bakan, 2011 yılından beri uyuşturucu kullanma suçuna adı karışanların sayısının sistematik olarak artığına işaret ederken, 2021 yılında bu rakamın 361 binin üzerinde olduğunu da hatırlattı. Bakan Cem Özdemir de, “Esrar kullanımı da, tüketimi de var olan ve bilinen toplumsal bir gerçektir. Yıllarca süregelen yasakçı politika ve gerçeklere göz yummalar sorunları çözme yerine artırdı. Biz buna bir dur demek istiyoruz. Aynı zamanda yasak nedeniyle artan uyuşturucu kaçakçılığı ve ticaretini de engellemek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

25 GRAMA KADAR İZİN
Koalisyon ortaklarının üzerinde uzlaşmaya vardıkları ve önümüzdeki haftalarda ilgili birimlerde görüşüldükten sonra Federal Meclis’e sunulacak olan yeni yasa tasarısında şunlar yer alıyor:
* 18 yaşın üzerindekilere kişisel kullanım amaçlı 25 grama kadar esrar bulundurmalarına izin verilecek.
* 18 yaşın üzerindekiler evlerinde, bahçelerinde veya balkonlarında en fazla 3 fidan kenevir yetiştirebilecek.
* Sadece kâr amaçlı olmayan dernek ve cemiyetlerin kendi üyelerine dağıtmak için esrar üretmelerine izin verilecek.
* Söz konusu dernek ve cemiyetlere 18 yaşın altındakiler üye olamayacak ve üye sayısı 500’ü geçmeyecek.
* Bu dernek ve cemiyetler kendi üyelerinin dışında kimseye satış yapamayacak.
* Bu dernek ve cemiyetlerde esrar tüketimine kesinlikle izin verilmeyecek.
Tasarıda aynı zamanda, bu gelişmenin 4 yıl sonra bilimsel olarak değerlendirilmesi ve özel izinle farklı bölgelerde ‘satış yerleri’ oluşturulması da yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!