Almanya’da durum vahim: Yarıya yakını düşüncesini özgürce ifade edemiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da durum vahim: Yarıya yakını düşüncesini özgürce ifade edemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2023 11:05

Almanya’da yapılan kamuoyu anketine göre, Almanların yüzde 42’si Alman Anayasası’nın 5. maddesi ‘Düşünce ve basın özgürlüğü’ olduğu halde bundan endişe duyuyor. Yüzde 52’si ise sonuçları olacağından korkmadan düşündüklerini söyleyebiliyor.

Haberin Devamı

ALMAN Anayasası’nın 5. maddesinde ‘Düşünce ve basın özgürlüğü’ büyük harflerle yazılı olduğu halde, Almanların yarıya yakının hiç de öyle olmadığını düşündüğü ortaya çıktı. INSA tarafından bu konuyla ilgili olarak yapılan son kamuoyu yoklamasında, “Sonuçları olacağından korkmadan düşündüklerinizi özgür bir şekilde ifade edebileceğinizi düşünebiliyor musunuz?” sorusuna Almanların yüzde 42’sinin “hayır” yanıtı verdiği saptandı. Bu oranının sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yandaşları arasında yüzde 85’i bulduğu da belirlendi. Almanların yüzde 52’sinin ise ülkede herkesin düşüncesini özgür bir şekilde ifade ifade edebildiği görüşünü paylaştığı da kaydedildi. Yeşillerli seçmenler ile partiye destek verenler arasında ise bu oranın yüzde 82’ye ulaştığı da saptandı. Aynı kamuoyu yoklamasında, AfD’lilerin yüzde 76’sının Almanya’da son yıllarda düşünceyi ifade özgürlüğünün azaldığı görüşünde olduğu da ortaya çıktı. CDU’luların yüzde 30’unun, SPD’lilerin yüzde 24’ünün de aynı görüşü paylaştığı saptandı. Yeşillerli seçmenlerde ise öyle düşünenlerin oranı yüzde 15’te kaldı.

Haberin Devamı

HÜKÜMET SORUNLARDAN HABERSİZ
INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında Almanların yüzde 73’ünün Almanya’da politikacıların ‘normal yaşamdan habersiz’ olduğunu düşündüğü de ortaya çıktı. “Federal hükümetin günlük gelişmeler ve halkın günlük sorunları hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna AfD’li seçmen ve yandaşlarının yüzde 91’inin “hayır” yanıtı verdiği de saptandı. Öte yandan AfD’lilerin yüzde 58’e yakınının ‘sol eğilimli’ olduklarını ileri sürerek, Alman Devlet Televizyonları ARD ve ZDF’e güven duymadığı da kaydedildi.

BAKMADAN GEÇME!