Almanya’da bir dinleme skandalı daha!

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da bir dinleme skandalı daha
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2024 11:27

Rusya’nın yüksek rütbeli Alman subaylarının katıldığı bir konferansı dinlemesi ve ses kayıtlarını yayınlaması Almanya’da büyük bir tartışmaya neden oldu. Muhalefet Başbakan Olaf Scholz’un hem halkı hem de Federal Meclis’i acilen bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, Başbakan Scholz ise iddiaların ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ALMAN Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ile yüksek rütbeli 3 subayın katılımıyla gerçekleşen ve Rusya tarafından inşa edilen Kırım Köprüsü ile başka hedeflerin Taurus füzeleriyle vurulması planlarının yapıldığı telekonferansın, Rusya devlet televizyon kanallarından Russia Today’in yayın yönetmeni Margarita Simonyan tarafından sosyal medyada paylaşması, Almanları tedirgin etti. Federal Savunma Bakanlığı, şu ana kadar başka görüşmelerin Ruslar tarafından dinlenip dinlendiğine dair herhangi bir bulgu olmadığını, Askeri İstihbarat Servisi’nin (MAD) çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdürdüğünü açıkladı. Almanya’da yüksek düzeyde yapılan telekonferansın Ruslar tarafından gizlice dinlenmesinin Berlin’in yanı sıra NATO’da da tedirginlik yarattığı da belirtildi. Başbakan Olaf Scholz ise iddiaların ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Papa Franciscus ile Roma’da yaptığı görüşmeden sonra konuyla ilgili kısa bir açıklamada bulunan Scholz, olayın hızlı bir şekilde aydınlatılması için gereken özenin gösterileceği sözünü verdi. Alman Haber Ajansı’nın (dpa) bu gelişmenin Almanya’nın dış politikasına etkisiyle ilgili sorusuna “İşte bu yüzden özenle, yoğun bir biçimde ve çok çabuk bir şekilde açıklık kazandırılacaktır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Almanya’da bir dinleme skandalı daha
Olaf Scholz

‘PUTİN’İN ENFORMASYON SAVAŞI’
Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius ise 19 Şubat’ta düzenlenen video konferansın 38 dakikalık ses kaydı cuma günü yayınlanmasına dün saat 17.00’ye doğru kısa bir basın açıklaması yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, dezenformasyon politikasıyla Batı’yı bölmek, birbirine düşürmek, dayanışmayı altüst etmek istemekle suçlayan Pistorius, “Zaman, sağuduyulu davranma ama kararlı bir biçimde reaksiyon gösterme zamanıdır” dedi. Aynı zamanda müttefiklere birlik ve beraberlik sergileme çağrısı yaparken, “Oyuna gelmemize izin vermeyelim” dedi. Cuma günü olay ortaya çıkar çıkmaz Alman Askeri İstihbarat Servisi’ne (MAD) gereken talimatı verdiğini belirten Pistorius, her şeyin detaylı bir şekilde aydınlatılmasını istediğini ve gelişmeleri çok yakından takip ettiğini söyledi. Şu ana kadar başka görüşmelerin de Ruslar tarafından veya Rusya adına gizlice dinlendiğine dair bir bilgi olmadığını belirten Pistorius, WebEx üzerinden yapılan video konferansta yeterli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığının da araştırıldığını dile getirdi. Pistorius, araştırma sonuçlarını hafta başında beklediklerini, sonuçlara göre hareket edeceklerini söyledi.

Almanya’da bir dinleme skandalı daha
Alexander Dobrindt

Haberin Devamı

‘SCHOLZ AÇIKLASIN’
CDU/CSU, Başbakan Olaf Scholz’un son casusluk olayıyla ilgili Federal Meclis’te açıklama yapmasını istedi. CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt, Almanya’nın güvenliğini yakından ilgilendiren bu konuda Şansölye Scholz’un hem kendilerini hem de halkı bilgilendirmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Aynı zamanda bir ‘araştırma komisyonu’ oluşturulmasını da gündeme getirdi. Casusluğun, Rusya’nın hibrit savaş araçlarından biri olduğunu belirten Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), “Artık bizim saflığımıza bir son vermek gerekiyor. Siber saldırılar, casusluk ve dezenformasyon (bilgi çarpıtma) günümüzde yaygın haldedir. Güvenliğimizi ve casusluğa karşı korunmayı çok acil bir şekilde güçlendirmeliyiz” çağrısını yineledi. SPD’li Andreas Schwarz da “Almanya, yeni komünikasyon modelleri geliştirip askeri gizli bilgilerin dışarıya sızmasını engellemelidir. Umarım bu son olay hem hükümet hem Alman ordusu hem de Federal Meclis için son uyarı olur” dedi. CDU savunma politikası uzmanı Roderich Kiesewetter, “Bu casusluğun şu anda yapılmasının amacı belli. Rusya, Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus füzeleri göndermesini engellemek istiyor” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Almanya’da bir dinleme skandalı daha
Marie-Agnes Strack-Zimmermann

‘KURALLAR İHLAL EDİLDİ’
Bild am Sonntag gazetesi, güvenlik birimlerinden edinilen bilgilere dayanarak, Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz’ın subaylarla yaptığı telekonferansta güvenlik kurallarına riayet edilmeğine yer verdi. Gazete, subaylardan birinin telekonferansa Singapur’daki bir otel odasından katıldığına yer verirken, yaptığı telefon görüşmelerinin de gizlice dinlenmiş olabileceğine dikkati çekti. Haberde, Federal Savunma Bakanlığı’nın bir sözcüsünün “Konuşulan konuların içeriğine bakıldığında yeteri kadar güvenli komünikasyon aygıtları kullanılmadığına dair izler var. Sürdürülen araştırmalarda bu durum da göz önünde bulundurulacak” açıklaması yer aldı. Öte yandan ‘WebEx’ üzerinden yapılan telekonferansta gizli bilgilerin paylaşımının güvenlik kurallarına uygun olup olmadığının değerlendirileceği belirtildi. Konferansın 19 Şubat’ta gerçekleştiği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA YİNE BAŞ DÜŞMAN’
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev ise Almanya’ya yönelik ağır suçlamalarda bulundu. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Sürekli rakibimiz Almanlar yine baş düşman oldular. Buna karşı diplomatik yollardan nasıl tepki vermeli bilmiyorum” ifadelerini kullanan Medvedev, Sovyet yazar Konstantin Simonov’un İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman askerlerin öldürülmesini içeren ‘Öldür onu’ şiirinden alıntılar yaparak, “Öldür en az birini! Öldür onu mümkün olan en kısa zamanda! Onu kaç kere görürsen her seferinde öldür!” satırlarına da yer verdi. Medvedev, sosyal medya paylaşımını “Büyük anavatan savaşı yine güncel oldu. Alman faşist işgalcilere ölüm!” çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!