Almanya’da baba olma yaşı büyüdü!

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da baba olma yaşı büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2024 10:19

Almanya’da son yapılan istatistikler erkeklerin artık daha geç yaşta baba olduğunu ortaya koydu. Buna göre 1991 yılında erkekler ilk çocukları doğduğunda ortalama 31 yaşındayken, 2022 yılında ortalama 34.7 yaşında baba oldu. Yani son 20 yılda 3.7 yıllık bir artış gözlendi.

Haberin Devamı

FEDERAL Nüfus Araştırma Enstitüsü (BiB) tarafından doğumla ilgili istatistikler açıklandı. Buna göre erkeklerin baba olma yaşı yükseldi. BiB, bu eğilimin dünya çapında birçok ülkede gözlemlenebileceğini açıkladı. Bununla birlikte, BiB araştırmacıları ve Oldenburg Üniversitesi tarafından yapılan ortak bir çalışma, ilk kez babaların çocuklarının doğumundaki mevcut yaşlarının tarihsel karşılaştırmada olağandışı olmadığını gösterdiğini belirtti. Çocukların doğumunda babaların mevcut yaşı ortalama olarak 20. yüzyılın başındaki değerlerin altında veya çok az üzerinde. Bu açıdan, son 100 yıla ait veriler, tüm ülkelerde benzerlik gösteriyor. BiB, Almanya için uzun vadeli eğilimler hakkında açıklama yapmanın mümkün olmadığını, çünkü ilgili verilerin sadece 1991’den beri tutarlı bir şekilde mevcut olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Almanya’da baba olma yaşı büyüdü

70’LERDEN SONRA KADIN VE ERKEĞİN ROLÜ DEĞİŞTİ
Araştırmacılar Fransa’dan örnek verdi. Fransa’da 1900’lerde babalar çocukları doğduğunda ortalama 34 yaşındaydı. 1970’lere gelindiğinde ortalama yaş yaklaşık 30’a düştü. 1980’den itibaren ise tekrar yükseldi. Yirminci yüzyılın başlarında erkekler ekonomik nedenlerle nispeten geç aile kuruyor ve çiftler çok sayıda çocuk sahibi oluyordu. Bu da en küçük çocukların nispeten ileri yaşlarda doğduğu anlamına geliyordu. Yirminci yüzyılın ilk yarısındaki sanayileşmiş toplumlarda ise, çalışan insanlar çalışma hayatlarının erken dönemlerinde daha yüksek gelir elde edebiliyordu. Bu da ‘erken aile kurmaya elverişli’ bir durum oluşturdu. Ancak 1970’lerden itibaren kadın ve erkeklerin rolleri değişmeye başladı. Buna ek olarak, mesleki niteliklere yönelik daha yüksek talepler ve daha iyi eğitim fırsatları, daha uzun eğitim sürelerine yol açtı. Bu ve diğer faktörler sonuçta doğum yaşının artmasına neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!