Almanya’da 14 yıl sonra ticaret açığı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da 14 yıl sonra ticaret açığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 11:41

Almanya’da ilk önce salgın ve ardından gelen savaşın neden olduğu enflasyon, enerji krizi ve tedarik zincirlerindeki aksaklıkların ekonomiye etkisi giderek büyüyor. Özellikle ihracatta dünyanın en güçlü ülkeleri arasında yer alan ve yıllardır ticaret fazlası veren Almanya’da dengeler değişmeye başladı. Almanya, 14 yıl aradan sonra ilk kez ticaret açığı verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da mayıs ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla ithalat yüzde 27.8 artışla 126.7 milyar Euro’ya yükselirken, ihracat yüzde 11.7 artışla 125.8 milyar Euro’ya ulaştı. Ancak bu rakamlarla ticaret açığı yaklaşık 900 milyon Euro oldu. Uzmanlar tersine dönen bu trendin uzun vadeli olması halinde Almanya’daki refah için tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Çünkü Alman büyüme modelinin ayrılmaz bir parçasını ihracat fazlası oluşturuyor. Her ne kadar yurt dışında Almanya’nın ticaret fazlası eleştirilse de yurt içinde refahın anahtarı olarak görülüyordu.

KISA VADEDE ÇÖZÜM YOK
ALMANYA Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Dış Ticaret şefi Volker Treier, ihracatta gerilemenin başladığını belirterek, “İhracatçılar, tedarik zincirlerinden kaynaklanan maliyet artışlarını uluslararası müşterilere yansıtmakta giderek daha fazla zorlanıyor” dedi. Özellikle Çin’deki korona karantina uygulamaları nedeniyle, önemli ithal malların genellikle yeteri kadar ulaşmadığını söyleyen Treier, fiyat artışları ve tedarik zinciri sorunlarının kısa vadede çözümün de gözükmedigini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!