Almanya yaşlandıkça, sorunlar da büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya yaşlandıkça, sorunlar da büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2022 11:22

Nüfusu giderek yaşlanan Almanya’da gelecekte birçok alanda ciddi personel sıkıntısı yaşanması bekleniyor. Son yapılan araştırmaya göre milyonlarca çalışan önümüzdeki 15 yıl içinde emekli olacak. Bu da kalifiye eleman açığını içinden çıkılmaz bir hale getirecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da giderek daha çok sayıda çalışan insanın yerini daha çok sayıda emekli alıyor. Demografik gelişmeler ışığında iş piyasasını değerlendiren uzmanlar, iş gücü açığının endişe verici boyutta olduğunu belirtiyor. RBB24 online haber sayfasında yer alan habere göre, İstihdam Araştırmaları Enstitüsü (İAB), Almanya’da iş gücü potansiyelinin bu nedenle 2020-2035 yılları arasında muhtemelen 7.2 milyon kişi azalacağını tahmin ediyor. Bunun da iş piyasasında yüzde 15’ten fazla bir düşüş anlamına geldiğine dikkati çekiyor. AB tarafından hazırlanan bir raporda, artan otomasyon ve dijitalleşmenin birçok işte çalışılan saat başına verimliliği artırdığı öngörülüyor. Ancak bunun da iş piyasasındaki istihdam düşüşünü telafi etmeye yeterli olmadığı vurgulandı. Üretimde kullanılan robotların belli bir süre daha insan emeğinin yerini dolduramayacağı kaydedildi.

Almanya yaşlandıkça, sorunlar da büyüyor
‘YILDA 400 BİN KİŞİYE İHTİYAÇ VAR’
Haberde, uzmanların bu açığı kapatmak için önerilerine de yer verildi. Son 50 yıldır Almanya’da ölen insan sayısının doğan insan sayısından ortalamada daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Federal İmar, Kentsel İşler ve Mekansal Gelişim Araştırma Enstitüsü (BBSR) Başkanı Markus Eltges, “Almanya, nüfus rakamlarını aşağı yukarı sabit tutmak istiyorsa, bu ancak ölüm fazlalıkları nedeniyle dışarıdan göç alarak sağlanabilir” dedi. Eltges, bu nedenle kalifiye işçi açığını çözmeye yönelik temel yaklaşımın göç olduğunu ifade etti.
İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları enstitüsünden Holger Seibert ise RBB’ye yaptığı açıklamada, yurt dışından gelen göçün, en azından teoride bu ülkedeki kalifiye işçi açığını kapatabileceğine dikkati çekerken, “Almanya’nın yılda 400 bin kişilik net göçe ihtiyacı var” dedi. Seibert, ancak o zaman toplam istihdamın korunabileceğini ve az doğum kaynaklı boşluğun doldurulabileceğini kaydetti.
Almanya yaşlandıkça, sorunlar da büyüyor
‘SERTİFAYA ODAKLANIYORLAR’
Ancak haberde Almanya’ya gelecek kalifiye göçü caydıran engellere de dikkat çekildi. Alman iş gücü piyasasının sadece diploma ve sertifikalara odaklandığı vurgulandı. Göçmenlerin diplomalarının ise Almanya’da tanınmasının genellikle zor olduğu ifade edildi. Bu noktada adım atılması gerektiğini ifade eden Holger Seibert, “İşte tam da bu noktada bir şeyler yapılabilir. İşverenler için hangi sertifikaların Alman yeterlilikleriyle karşılaştırılabilir olduğu ve nasıl karşılaştırılacağı daha açık hale getirilmelidir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!