Almanya iflasın eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

Almanya iflasın eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 09:50

Sayıştay, emekli aylıklarına ve sosyal sistem içerisinde yapılan ödemelerdeki artış nedeniyle 2040 yılına kadar devletin kasasında para kalmayacağına dikkati çekerek, hükümete şimdiden önlem alma uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

DÜNYANIN önde gelen sanayi ülkelerinden olan Almanya’da önümüzdeki yıllarda ciddi para sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekildi. Sayıştay tarafından hazırlanan bir raporda, Almanya’da memur emeklileri ile diğer emeklilere yapılan ödemelerin yanı sıra, sosyal sisteme dönük harcamaların sistematik olarak arttığı belirtilirken, 2040 yılına kadar devletin kasasında para kalmayacağı belirtildi. Raporda, 2050 yılında yalnız emeklilere dönük ödemelerin yılda 282 milyar Euro’yu bulacağına işaret edilirken, şimdiden ciddi önlemler alınmasının kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu. 63 yaşında emeklilik ve ‘annelere emeklilik’ ile memur emeklilerine ‘kıyak artış’ gibi nedenlerle devletin bu yükün altından kalkamayacak hale geldiğine de dikkat çekildi.

PANDEMİ VE SAVAŞIN ETKİLERİ
2020 yılından beri yaşanan pandemi ve Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle devletin giderlerinin beklenmedik şekilde arttığı belirtilen Sayıştay raporunda, Almanya’da devlet bütçesinin yüzde 90’ının somut olarak paylaştırıldığı hatırlatılırken, önümüzdeki dönemlerde ciddi parasal sıkıntılar yaşanabileceği yer aldı. Bu gidişle devletin beklenmedik durumlarda ödeme güçlüğü çekeceği vurgulanırken, ‘tasarruf, tasarruf, tasarruf’ uyarısında bulunuldu.

Haberin Devamı

EMEKLİ SAYISINDA ARTIŞ
Almanya’da 67 yaşın üzerindekilerin sayısının 2020-2035 yılları arasında yüzde 22 artarak 16 milyondan 20 milyona ulaşmasından hareket edildiği belirtildi. Buna paralel olarak emekli sayısında da önemli ölçüde artış bekleniyor. 2050 yılında çalışan 100 kişinin 77 emekliyi finanse etmek zorunda kalacağı, bu mümkün olmayacağı için de devletin yükünün daha da artacağı kaydedildi. Federal Emeklilik Sigortası Kurumu’nun şu anda 25 milyonun üzerinde emekliye ödeme yaptığına dikkat çekilirken, bu yüzden bütçeden en büyük dilimi 164.1 milyar Euro ile Federal Çalışma Bakanlığı’nın aldığı belirtildi.

KORONA YARDIMLARI
Almanya’da 2020 yılından beri hükümet, 5.8 milyar Euro’su aşı gideri olmak üzere sadece sağlık alanında 53.2 milyar Euro ödeme yaptı. Geçici süre iş yerlerini kapatmak veya üretime arma vermek zorunda kalanlara yapılan yardım da 130 milyar Euro’yu geçti. “Kimseyi yalnız bırakmayacağız” diyen Başbakan Olaf Scholz, bu yardımların devam edeceğini açıkladı. Scholz, özellikle enerji fiyatlarındaki artış ve enflasyon nedeniyle sıkıntı çeken dar gelirlilere daha fazla yardım yapılacağı müjdesini de verdi. Öte yandan, son yıllarda taze borç alınmayıp dengeli bütçe politikası izleyen Almanya’da, FDP’li Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in dengeli bütçeye dönüş hesaplarının kısa sürede mümkün olmayacağına dikkat çekildi. Rusya’nın, Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından Alman ordusunun modernleştirilmesi için 100 milyar Euro hacimli ‘özel yatırım bütçesi’ öngörülmesi nedeniyle taze borç alınmasının kaçınılmaz olacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!