Almanların yarısı AfD ile ortaklığa sıcak bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanların yarısı AfD ile ortaklığa sıcak bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2023 11:11

Almanya’da Civey tarafından haftalık Der Spiegel dergisi adına yapılan anket, Almanların yarıya yakınının sağ popülist AfD’nin diğer partilerle ortaklık edilmesine sıcak baktığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da köklü partiler ırkçı, yabancı, sığınmacı, Yahudi ve İslam düşmanı sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ile kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını yinelerken, halkın önemli bir bölümünün farklı düşündüğü ortaya çıktı. Civey tarafından haftalık Der Spiegel dergisi adına yapılan son kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 47’sinin diğer partilerin AfD ile ortaklık etmelerine destek verdiği saptandı. Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde ise bu desteğin yüzde 55’e ulaştığı belirlendi. Batıdaki eyaletlerde de halkın yüzde 44’ünün sağ popülistlerle koalisyon oluşturulmasına destek verdiği de kaydedildi.

Almanların yarısı AfD ile ortaklığa sıcak bakıyor
GELECEK SEÇİMDE OYLARI DAHA DA YÜKSELECEK
Öte yandan Geçen hafta sonu yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde Hessen’de yüzde 18.4 oy alarak ‘ikinci güçlü parti’, Bavyera’da yüzde 14.6’yla üçüncü güçlü parti’ konumuna yükselen AfD’nin gelecek yıl yeni eyaletlerde yapılacak seçimlerde çok daha fazla oy almasına kesin gözüyle bakıldı da ortaya çıktı. ‘infratest-dimap’ tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, AfD’nin gelecek yıl 1 Eylül’de Thüringen’de yüzde 34 ve 22 Eylül’de de Brandenburg’da yüzde 32 oy alacağı belirlendi. INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında da 1 Eylül’de Saksonya’da yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerinde AfD’nin yüzde 37 ol almasının beklendiği saptandı. Bu veriler ışığında AfD’nin desteği ve onayı olmadan hükümet kurmanın hiç de kolay olmayacağına dikkat çekildi. Öte yandan son günlerde yapılan farklı kamuoyu yoklamalarında AfD’nin oy oranının Almanya genelinde de arttığı ve şu anda genel seçim olsa yüzde 23 civarında oy alacağı da saptandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!