Almanların AB’ye bakışı değişti

Güncelleme Tarihi:

Almanların AB’ye bakışı değişti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2023 10:28

Gelecek yıl Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak. Yapılan bir anket, Almanların ‘Avrupalılık’ düşüncesine biraz temkinli yaklaştıklarını ortaya koydu.

Haberin Devamı

TEMSİLİ anket, seçme hakkına sahip 1302 seçmenle yapıldı. Ankette, son yıllarda Avrupa Birliği’ne daha şüpheci bir yaklaşım olduğu tespit edildi. Her dört kişiden sadece biri yani katılımcıların yaklaşık yüzde 26’sı Almanya’nın Avrupa Birliği üyeliğinden fayda sağladığını düşünürken, bu oran Temmuz 2020’ye kıyasla yüzde 14 puan azaldı. Ankete katılanların yüzde 27’si ise artık Almanya’nın AB üyeliği ile dezavantajlı olduğunu düşünüyor. Bu da Temmuz 2020 anketine göre yüzde 12’lik bir artış anlamına geliyor. Öte yandan, göreceli bir çoğunluk yani katılımcıların yüzde 41’i avantaj ve dezavantajların dengeli olduğunu belirtti. Haziran 2004’te yapılan bir ankette ise Almanya’daki seçmen nüfusu eşit büyüklükte iki kampa bölünmüştü; Her iki kişiden biri (yüzde 52) daha az güçlü hissediyor ya da hiç hissetmiyordu. Öte yandan neredeyse her iki kişiden biri (yüzde 48) güçlü ya da çok güçlü hissediyordu. Bu görüşler de Avrupa seçimlerinden kısa bir süre öncesine aitti.

Haberin Devamı

‘AYRILSIN’ DİYENLER YÜZDE 14
Üye devletlerin AB’den daha fazla yetki alması ve kendi başlarına daha fazla hareket etmeleri yönündeki istek de son üç yılda artış gösterdi. Yüzde 38’lik bir çoğunluk bunun gerçekleşmesini isterken, bu oran Temmuz 2020’ye kıyasla yüzde 16 puan arttı. Katılımcıların yüzde 34’ü Avrupa ülkelerinin iş birliğini derinleştirmesini ve AB’ye daha fazla yetki devretmesini istiyor. Bu da 3 yıl öncesine kıyasla yüzde 20 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Sadece küçük bir azınlık Almanya’nın AB’den ayrılması gerektiğini söyleyecek kadar radikal düşünüyor. İngiltere’nin birkaç yıl önce yaptığı gibi Almanya’nın da AB’den ayrılması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 14. Her 5 vatandaştan 4’ü ise AB’den ayrılmayı reddediyor.

 

BAKMADAN GEÇME!