Almanlara bağlamayı sevdiren adam: Yusuf Çolak

Güncelleme Tarihi:

Almanlara bağlamayı sevdiren adam: Yusuf Çolak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2022 11:18

Nürnberg’de yaşayan saz ustası Yusuf Çolak sayesinde saz çalmayı öğrenen Alman ve diğer milletlerden öğrenciler, şimdilerde ustalaşma yolunda ilerliyorlar. Çolak, Türkçe bilmeyen Türk çocuklarına da Türkçe öğretiyor.

Haberin Devamı

YUSUF Çolak, 1970 Amasya doğumlu, Türk halk müziği sanatçısı, akademisyen bir bağlama üstadı. Küçük yaşlardan itibaren saz çalmaya başlayan Çolak, Amasya Musiki Cemiyeti’nde Burhan Özbakır’ın öğrencisi olarak müzikal alt yapısını oluşturdu. Amasya Halk Eğitim Merkezi THM korosu orkestra şefliği görevi ile iller arası yarışmalarda Amasya iline birçok ödüller kazandırdı. İlk, orta ve lise matematik bölümü tahsilini Amasya’da tamamlayan Yusuf Çolak, 1989 yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda başladığı akademik müzik eğitimine aynı yıl Ege Üniversitesi’ne geçiş yaparak 1995 yılında ‘Bağlama Düzeninde Metodoloji’ tez çalışmasını Dr. Gani Pekşen yönetmenliğinde tamamlayıp Prof. Dr. Refet Saygılı tarafından lisan diplomasını almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

Almanlara bağlamayı sevdiren adam: Yusuf Çolak


1995 yılı sonlarında Almanya’ya yerleşen Çolak, Nürnberg’de 1999 yılında kurduğu Türk Müziği Okulu ile birçok Alman, Yunan, Hintli, İranlı, Iraklı ve Arnavut’a bağlama çalmayı öğretti, türküleri sevdirdi. Binlerce kişiye Türk Halk Müziği ve edebiyatını gerek dershanesinde gerek konserlerinde gerekse verdiği seminerlerde anlattı, bilgi birikimini herkesle paylaştı. Uluslararası halk müziği ve halk çalgıları festivallerinde Türk Halk Müziği’ni ve bağlamayı tanıttı. Bu çalışmalarıyla Türk Halk Müziği kültürünün Almanya’da temsilcisi oldu. Birçok ünlü bağlama üstatlarıyla konserler verdi.

Almanlara bağlamayı sevdiren adam: Yusuf Çolak

ÖDÜLLÜ ÖĞRENCİLERİ VAR
Yetiştirdiği öğrenciler Bavyera birinciliği ve Almanya Cumhurbaşkanlığı makamının düzenlediği ‘Gençler Müzik Yapıyor’ yarışmasında Cumhurbaşkanlığı Ödülü, ayrıca Nürnberg Belediye Başkanlığı ve Belediye Konservatuvarı ödülleri kazandı. Nürnberg’de farklı ülkelerden gelen sanatçı dostlarıyla bir orkestra kuran Çolak, Doğu-Batı müziği sentezli konser verdi. Maintal Senfoni Orkestrası ile birlikte ‘Mozart ve Türk Müziği’ projesinde bağlama için bestelenmiş eserleri Schweinfurt ve Zeil am Main’da iki konserle sundu. Almanya’nın birçok şehrinde Dr. Claudia Ott ve tombak, daff virtüözü İranlı Hadi Alizadeh ile elliden fazla bağlama konserleri verdi. Yaptığı çalışmaların ve tecrübelerin kalıcı olması için ‘Bağlama Öğrenim Metodu’ adıyla 20 fasikül (tavırlar, icra teknikleri ve düzenler) olarak yayıma hazırlamış, yeni bağlama öğrenenler için iki dilde ‘Alıştırmalar ve Etütler’ kitabını tamamladı. Kurduğu müzik okulu, 2006 yılında Bayern Sanat Bakanlığı tarafından Türk Müziği Enstitüsü olarak tescillenen Yusuf Çolak, doçent olarak tanındı.

Haberin Devamı

Almanlara bağlamayı sevdiren adam: Yusuf Çolak

BAĞLAMA DİNLETİLERİ SUNDU
Almanya’nın birçok şehrinde bağlama dinletileri sunarak Alman halkına bağlamayın tanıttı. Nürnberg başta olmak üzere birçok şehirde ders grupları oluşturan Çolak, 5 binden fazla insanımıza bağlama çalmayı öğretti, onlarca bağlama öğretmeni yetiştirdi. Her meslek grubundan öğrencileri olan Yusuf Çolak, farklı algılama ve eğitim seviyesine göre her öğrenci için ayrı çalışma metodu uyguluyor. Almanların da büyük ilgi gösterdiği bağlamanın yaygınlaşması ve tanıtılması için 23 yıldır çalışan Çolak, her yıl düzenli olarak geleneksel öğrenci konserleri ile binlerce talebesini halkla buluşturdu. Birçok profesyonel sahne sanatçısı, akademisyen ve müzik öğretmeninin yetişmesine öncülük etti.

Haberin Devamı

Almanlara bağlamayı sevdiren adam: Yusuf Çolak

OĞLU PİYANO VİRTÖZÜ
Evli ve iki çocuğu olan Yusuf Çolak’ın 22 yaşındaki oğlu Boran Çolak piyano virtüözü. Boran, İtalyan üniversitesi Lugano Konservatuarı’nda kompozisyon eğitimi almış, şu anda Karlsruhe Teknik Üniversitesi Yüksek Müzik Okulu’nda Klasik Piyano bölümünde akademik eğitimine devam ediyor. Anadolu halk kültürünün vazgeçilmezi bağlamaya gönül verip öğrenmek isteyen herkesin gönül rahatlığıyla gidebileceği bir yer olan ‘YC Musikinstitut’, her gün saat 12.00’den akşam saat 20.00’ye kadar açık.

Almanlara bağlamayı sevdiren adam: Yusuf Çolak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!