Almanlar, savaştan sonra Ukrayna’yı NATO’da görmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar, savaştan sonra Ukrayna’yı NATO’da görmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2023 14:31

Almanya’da yapılan bir anket, halkın büyük bölümünün Ukrayna’nın NATO’ya katılmasından yana olduğunu, ancak bu düşüncedeki Almanların çoğunun bunun savaş bittikten sonra gerçekleşmesini istediğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

KAMUOYU araştırma kurumu YouGov tarafından dpa haber ajansı için yapılan araştırmaya katılanların yüzde 42’si, Ukrayna’nın NATO’ya savaş bittikten sonra katılmasından yana olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 13’ü Ukrayna’nın bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini belirtirken, yüzde 29’u ise buna tamamen karşı olduğunu ifade etti. NATO antlaşması, ittifak üyelerinden biri saldırıya uğradığında diğer üyelerin askeri yardımda bulunmasını zorunlu kılıyor. Ukrayna’nın Rusya ile savaş hâlindeyken NATO’ya katılması antlaşmanın söz konusu maddesinin devreye girmesi anlamına gelecek. DW Türkçe’nin haberine göre, ankete katılanların yüzde 58’i Rusya ve Ukrayna’nın derhal barış görüşmelerine başlamasından yana olduğunu ifade ederken, yüzde 26’sı buna karşı olduğunu söyledi. Yüzde 16’lık kesim ise yanıt vermedi. Söz konusu anket, 30 Haziran ve 4 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 116 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

GÖZLER VILNUUS’TA
NATO üyesi 31 ülkenin devlet ve hükümet başkanları salı günü Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yıllık toplantı için bir araya gelecek. Zirvenin ana gündem maddelerinin başında Ukrayna’nın olası NATO üyeliği geliyor. Vilnius’taki zirveye, NATO üyeliği için Batılı ülkelere baskısını sürdüren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katılacak. Litvanya ve Polonya gibi NATO üyeleri, savaşın bitmesinin ardından Ukrayna’nın hemen ittifaka kabul edilmesinden yana. Ancak aralarında Almanya’nın da bulunduğu ülkeler, böyle vaatlerde bulunulmasına sıcak bakmıyor. Bu ülkeler, özellikle de NATO üyeliğinin koşulların yerine getirilmesine bağlı olmaya devam etmesi gerektiğine dikkati çekiyor. Ukrayna, uzun yıllardır ülkedeki yolsuzluk iddiaları nedeniyle eleştiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!