Alman ordusuna 100 milyar euro desteğe onay

Güncelleme Tarihi:

Alman ordusuna 100 milyar euro desteğe onay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 12:18

Hükümet partileri SPD, Yeşiller ve FDP ile ana muhalefet CDU/CSU, orduya 100 milyar euro hacimli ‘özel varlık fonu’ ayrılmasına onay verdi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı savaştan 3 gün sonra Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Alman ordusuna 100 milyar euro ‘özel varlık fonu’ ayıracakları yönünde yaptığı açıklamasının ardından ilk somut adım atıldı. Koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) taze borç yoluyla yaratılacak ‘özel varlık fonu’ için anayasada gereken değişikliğin yolunu açtı. Federal Maliye Bakanlığı’nda dün akşam (pazar) yapılan ve 3 saat süren görüşmelerde, Alman ordusunun modernleştirilmesi ve savunma sisteminin geliştirilmesi için Maliye Bakanlığı’nın yıllık bütçesinin yanı sıra 100 milyar euro hacimli ‘özel varlık fonu’ ile desteklenmesi karar bağlandı. Ana muhalefetin desteğiyle anayasada değişikliğin gerçekleşmesi için gereken 3’te 2 çoğunluk da kesinleşti.

Haberin Devamı

Alman ordusuna 100 milyar euro desteğe onay
Federal Maliye Bakanı Christian Lindner

ÜLKENİN ÇIKARLARI ÖN PLANDA
Hükümet ortağı Yeşiller, ‘özel varlık fonu’nun bir bölümünün son yıllarda tehdit haline gelen siber saldırılara harcanmasını savunduğu halde, CDU/CSU’nun karşı çıkması üzerine bu ısrarından vazgeçti. Federal Maliye Bakanı ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner, hedefin ilk planda ek yatırımlar yoluyla Alman ordusunun ve savunma sisteminin güçlendirilmesi olduğunu vurgularken, partilerin değil, ülkenin çıkarlarını ön planda tutarak varılan uzlaşmanın herkesin yararına olduğunu söyledi. Öte yandan daha önceki yıllarda NATO ülkelerinin kararlaştırdığı şekilde, Almanya’nın da Gayri Safi Milli Hasılası’nın (GSMH) yüzde ikisinin Federal Savunma Bakanlığı bütçesine ayrılması da karara bağlandı. Zaman kaybetmeden bu hedefe kademeli olarak ulaşılması kararlaştırıldı. SPD’li Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht, son gelişmelerin ve savaşın, Almanya’nın savunma sisteminin ve savunma gücünün artırılmasının şart olduğunu gözler önüne serdiğine dikkati çekerken, anayasada gereken değişikliğin en kısa zamanda gerçekleşmesi için çalışmaların hızlandırılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!