AfD’ye 396 bin euro bağış cezası

Güncelleme Tarihi:

AfD’ye 396 bin euro bağış cezası
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 17, 2021 12:15

Almanya’da saÄŸ popülist Almanya için Alternatif (AfD), Ä°sviçreli ÅŸirketlerden aldığı yasak bağışlar yüzünden 396 bin euro para cezasına çarptırıldı.Â

Haberin Devamı

Almanya’da Avrupa Birliği (AB) ve euro karşıtı aşırı milliyetçilerin 2013 yılında kurduğu, kısa bir süre içinde sığınmacı ve yabancı düşmanı politikayla ‘anamuhalefet konumuna’ yükselen sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD), bağış yolsuzluğu nedeniyle 396 bin euro para cezasına çarptırıldı. Almanya’da geçerli yasalara göre partilerin 500 euronun üzerinde olan parti bağışlarının kaynağını Federal Meclis’e bildirmeleri gerektiği halde, 2017 yılında yapılan genel seçimlere AfD’nin lider adayı olarak katılan Alice Weidel’in aynı yıl İsviçreli iki ayrı ilaç şirketinden toplam 132 bin euro bağış aldığının ortaya çıkması üzerine açılan davada karar verildi. 

AfD KARARA Ä°TÄ°RAZ ETTÄ°

AB ülkeleri dışından partilerin bağış alması yasak olduğu halde, Alice Weidel’in Bodensee’deki seçim bölgesindeki AfD teşkilatının hesabına İsviçreli şirketler tarafından farklı dönemlerde gönderilen bağışlar yüzünden Federal Meclis tarafından alınan toplam bağışların üç misli para cezasına çarptırıldı. AfD ise Federal Meclis’in bu kararını Berlin İdari Mahkemesi’ne taşıyarak itiraz etti. Ancak mahkeme söz konusu bağış iade edilse bile partinin hesabına giren bu miktarın Federal Meclis’e bildirilmemesinin suç olduğuna karar verdi. 

Haberin Devamı

İTİRAZ YOLU AÇIK 

Söz konusu bağışın İsviçre gibi AB üyesi olmayan bir ülkedeki şirketler tarafından yapılmasının bu suçu daha da ağırlaştırdığı belirtildi. Bu nedenle de AfD’nin 396 bin euro para cezasına çarptırılmasının yerinde olduğuna da karar verildi. Ancak bu karara itiraz yolunun açık olduğu da belirtildi. Öte yandan AfD’nin şu andaki Eş Genel Başkanı Jörg Meuthen de 2016 yılında Baden Württemberg’de yapılan Eyalet Parlamentosu seçimleri öncesi sürdürülen seçim kampanyasında kullanılan afişleri İsviçreli bir şirkete finanse ettirdiği için 269 bin 400 euro para cezasına çarptırıldığına da dikkat çekildi.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!