‘AfD’nin güçlenmesinden biz de sorumluyuz’

Güncelleme Tarihi:

‘AfD’nin güçlenmesinden biz de sorumluyuz’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2023 09:49

Almanya’da muhafazakâr Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) güçlenmesinde kendilerinin de payı olduğunu itiraf etti. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de CDU’lu Schleswig-Holstein Başbakanı Daniel Günther de AfD’nin oy oranının yüzde 20’ye yükselmesinde koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP’nin yanı sıra kendilerinin de payı ve sorumlulukları olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

FRIEDRICH Merz, Nürnberg’de düzenlenen Alman Protestan Günü’nde yaptığı konuşmasında, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU) hükümetinin birçok kararının ‘alternatifsiz’ olduğu yönündeki açıklamasını ima ederek, “Demokrasilerde hiçbir şey ve hiç kimse alternatifsiz değildir” dedi. AfD’nin temellerinin o dönemde atıldığına işaret eden Merz, sağ popülist bu partinin kurulmasında ve şu günlerde oy oranını yüzde 19’a yükseltmesinde kendilerinin de payı ve sorumlulukları olduğunu söyledi. Bir bölümünün faaliyetleri Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından izlenen AfD ile işbirliği yapmayı kesinlikle düşünmediklerini yineleyen Merz, “Böyle insanlarla işbirliği yapıp birlikte çalışmayı hayal etmem bile mümkün değil” dedi.

HALKA DAHA İYİ ANLATMALIYIZ
Schleswig-Holstein Başbakanı Günther de şunları söyledi: “Hayal kırıklığına uğrayan seçmenlerimizi inandırıcı argümanlarla ikna etmeyi yeteri kadar başaramadık. Örneğin özellikle enerji politikasında insanlara somut alternatifler sunamadık. Bizim, seçmenlere nereye gittiğimizi ve gitmekte olduğumuzu, nereye gitmemiz gerektiğini daha somut ve daha inandırıcı bir biçimde sunmamız gerekir. Karşılıklı olarak birbirimizi suçlamamız AfD’nin işine yarıyor. CDU/CSU, toplumsal tartışmalara daha aktif ve daha görünür bir biçimde katılmalı. Özellikle partinin eğitim ve iç güvenlik konularındaki hedefleri halka daha iyi anlatılmalı ve bunun için zaman kaybetmeden harekete geçilmeli.”

Haberin Devamı

AfD YİNE ÜÇÜNCÜ
Bir önceki kamuoyu yoklamasında Almanya’da bu o hafta sonu genel seçim olsa toplam oyların yüzde 18’ini alarak SPD’yle ikinci sırayı paylaşacağı saptanan AfD’nin oy oranını son kamuoyu yoklamasına göre yüzde 19’a yükselttiği belirlendi. Aynı kamuoyu yoklamasında CDU’nun yüzde 27, SPD’nin yüzde 20, Yeşiller’in yüzde 13, FDP’nin yüzde 8 ve Sol Parti’nin yüzde 5 oy alacağı da saptandı. INSA tarafından yapılan aynı kamuoyu yoklamasında Almanların yüzde 61’inin Scholz hükümetinin çalışmalarından memnun olmadığı ve sadece yüzde 31’inin memnun olduğu belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!