AfD’lilere giden davet geri çekildi

Güncelleme Tarihi:

AfD’lilere giden davet geri çekildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2024 10:52

Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale), aşırı sağcı siyasetçilere gönderilen açılış davetiyeleri nedeniyle tartışma konusu oldu. Festival yönetimi, AfD liderlerini davet ettiği gerekçesiyle yapılan eleştirilerin ardından daveti geri çektiğini duyurdu.

Haberin Devamı

BERLINALE yönetiminden yapılan açıklamada, özellikle son haftalarda ortaya çıkan anti-demokratik tutumlar ışığında, açık bir demokrasiden yana kesin bir tavır almanın önemli olduğu belirtildi. Berlinale yöneticileri Mariette Rissenbeek ve Carlo Chatrian tarafından yapılan açıklamada, “Bu nedenle daha önce davet edilen tüm AfD politikacılarını bugün yazılı olarak geri çektik ve Berlinale’de istenmediklerini kendilerine bildirdik” denildi. AfD’nin ve birçok üyesinin demokrasinin temel değerlerine son derece aykırı görüşlere sahip olduğu belirtilen basın açıklamasında, aşırı sağcıların parlamentolara girdiği bir dönemde Berlinale’nin artık net bir duruş sergilemek istediği vurgulandı.

AfD’lilere giden davet geri çekildi

Mariette Rissenbeek, Carlo Chatrian

Haberin Devamı

YAPIMCALARDAN MEKTUP
Berlinale yönetiminin başlangıçta, ayırt etmeksizin Berlin’deki tüm siyasi parti yöneticilerini açılışa davet etmesi büyük yankı uyandırmıştı. Birçok kişi AfD’ye yapılan davetlerin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Yaklaşık 200 film yapımcısı da açık bir mektupla davetiyeleri eleştirmişti. Davetliler arasında, Avusturya Kimlikçi Hareketi’nin eski sözcüsü ve aşırı sağcı Martin Sellner’in katıldığı bir toplantıyla gündeme gelen AfD Berlin Eyalet Başkanı Kristin Brinker ile AfD Berlin Parlamento Sekreteri Ronald Glaeser de vardı.

AfD’lilere giden davet geri çekildi

Claudia Roth

ROTH’UN OFİSİNDEN SAVUNMA
Hafta başında Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth’un ofisinden yapılan açıklamada da davetlerin normal bir uygulama olduğu belirtilerek festival yönetimi savunulmuştu. Roth’un sözcüsü, “Önemli ölçüde federal finansmanla mümkün olan Berlinale’nin açılışı için kültür politikasından sorumlu olan Alman Federal Meclisi Kültür İşleri Komisyonu üyeleri de bizim önerimiz üzerine davet edildi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!