AfD’den Federal Meclis’e dava

Güncelleme Tarihi:

AfD’den Federal Meclis’e dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2022 10:08

Almanya’da aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD), kendisine yakın olan Desiderius Erasmuss Vakfı’nın da tıpkı partiye bağlı diğer vakıflar gibi devlet yardımı alması için harekete geçti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da sadece 6 siyasi vakıf devletten mali destek alıyor. Hangi vakıfların ne kadar para alacağı bütçe görüşmeleri sırasında Federal Meclis’te belirleniyor ve daha sonra parlamento tarafından karara bağlanıyor. Fonların dağıtılması konusunda şimdiye kadar her yıl kabul edilen bütçe kanunu esas alınmıştı. Ancak şu ana kadar siyasi vakıflar için özel bir finansman yasası bulunmuyor. AfD de bunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek, kendisine yakın Desiderius Erasmuss Vakfı için hazineden bütçe talep ediyor. Vakfın başkanlığını ise daha önce CDU üyesi olan AfD’li siyasetçi Erika Steinbach üstleniyor. Şu ana kadar böyle bir yardım almayan AfD, bu durumun siyasi partiler için fırsat eşitliği hakkını ihlal ettiğini gerekçe göstererek Federal Meclis ve hükümete karşı Anayasa Mahkemesi’nde açtığı dava başladı.

AfD’den Federal Meclis’e dava
‘ÖZEL BİR YASAYA GEREK YOK’
Federal Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı ve İkinci Senato Başkanı Doris König, AfD’nin değindiği şekliyle vakıfların finansmanının yasal düzenlemeye tabi olmasının yasal incelemede önemli bir rol oynayacağını açıkça ifade etti. König, “Partilere bağlı vakıfların devlet tarafından finanse edilmesine ilişkin resmi gerekliliklerle ilgili olarak, özellikle global hibe tahsisinin özel bir yasayla düzenlenmesinin gerekip gerekmediği tartışılmalıdır” dedi. Federal Anayasa Mahkemesi nezdinde Federal Meclis’i temsil eden hukuk profesörü Joachim Wieland ise özel bir yasaya gerek olmadığını belirtirken, “Benim açımdan bütçe yasası yeterli. Kanun koyucu, maddi kanunlarda olduğu gibi aynıdır. Anayasa ile bağlıdır. Eşitlik ilkesine riayet etmelidir. Alman hukukunda sübvansiyonların maddi hukukta düzenlenmesi yaygın değildir. Ve burada da bunun için bir neden göremiyorum” şeklinde konuştu.
AfD’den Federal Meclis’e dava

Erika Steinbach

Haberin Devamı

STEINBACH İDDİALARI REDDETTİ
Yeni Bütçe Kanunu ise vakıfların sadece anayasaya sadık kalmaları koşuluyla fon alabileceklerini öngörüyor. Bu nedenle Desiderius Erasmus Vakfı’nın mali desteği yine Meclis tarafından reddedilmişti. Sadece AfD’nin değil, aynı zamanda ona bağlı vakfın da aşırı sağcı çevrelerle bağlantıları olduğu iddia ediliyor. Ancak vakıf başkanı Erika Steinbach bu suçlamayı reddetti. Steinbach, “Bu düpedüz iftiradır. Federal Meclis’teki CDU/CSU parlamento grubunda 14 yıl boyunca hiç sorgulanmadan insan hakları sözcülüğü yaptım. Anayasaya uygun davranmayan, hatta ırkçı ya da antisemitik olan bir kuruluşun başkanlığını asla üstlenmem. Kendimin ya da kuruluşumun bu tür şeylerle suçlanmasına izin vermeyeceğim” dedi.

BAKMADAN GEÇME!