AfD’den de başbakan adayı

Güncelleme Tarihi:

AfD’den de başbakan adayı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2023 14:37

Almanya’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında CDU/CSU’nun ardından ‘ikinci güçlü parti’ konumuna yükselmeye başladığı gözlenen sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) gelecek genel seçimlere kendi başbakan adayı ile katılacağı açıklandı.

Haberin Devamı

AfD Eş Başkanı Alice Weidel, özel televizyon kanallarından ntv’ye verdiği demecinde, kimi başbakan adayı göstereceklerini belirtmezken, gelecek seçimlere kendi adaylarıyla katılacaklarını söyledi. Kendisinin başbakan adayı olup olmayacağı sorusuna ise “İnsan kendisinden çok şeyde emin olabilir, ama kimin başbakan adayı olacağı tamamen açık” yanıtını verdi. 2017 yılında yapılan genel seçimlere diğer Eş Başkan Alexander Gauland, 2021’de de Tino Chrupalla ile birlikte lider aday olarak katılan Alice Weidel, partinin başbakan adayının düzenlenecek kurultayda delegeler tarafından saptanacağını da söyledi.

AfD’den de başbakan adayı
DESTEK YÜZDE 20’YE ULAŞTI
Özel televizyon kanallarından RTL adına yapılan son kamuoyu yoklamasına göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa, CDU/CSU’nun yüzde 27, AfD’nin yüzde 19, SPD’nin yüzde 18, Yeşiller’in yüzde 15 ve FDP’nin yüzde 7 oy alacağı saptandı. Sol Parti’nin ise yüzde 4 oy alarak yüzde 5 barajını aşamayacağı belirlendi. 2021 yılındaki genel seçimlerde toplam oyların yüzde 10.3’ünü alan sağ popülist AfD’ye destek son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, yüzde 20’ye ulaştı. Ancak partiye destek arttığı halde AfD’nin liderlerine halkın sempatiyle bakmadığı da ortaya çıktı. INSA tarafından yapılan “Almanya’da en çok sevilen 20 politikacı” anketinde, Alice Weidel 18., Tino Chrupalla da 19’uncu sırada yer aldı. Öte yandan Almanya’da köklü partilerden AfD ile işbirliği yapmayacağı için seçimlerden en güçlü parti olarak çıksa bile ortak bulamayacağı için partinin adayının başbakan olma şansı bulunmadığına da dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!