AfD ‘Dexit’ istiyor

Güncelleme Tarihi:

AfD ‘Dexit’ istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2024 10:51

Son dönemlerde göçmenleri ülkeden gönderme planları yapan aşırı sağcıların bir araya geldiği toplantının ifşa olmasıyla hakkında kapatılma tartışmaları yürütülen aşırı sağcı parti AfD, şimdi de Almanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasını (Dexit) gündeme getirdi.

Haberin Devamı

AfD Eş Genel Başkanı Alice Weidel Londra’da yayımlanan Financial Times gazetesine verdiği bir röportajda, AB’nin kendi fikirleri doğrultusunda değişmemesi halinde Almanya’nın AB’de kalıp kalmamasına ilişkin bir oylama yapılabileceğini söyledi. Weidel, AfD’nin hükümete gelmesi halinde AB’nin ‘demokrasi açığı’nı gidereceğini ve özellikle Avrupa Komisyonu’nun gücünü sınırlayacaklarını belirtti. İngiltere’nin AB’den ayrılmasının Almanya için bir model olduğunu ifade eden Weidel, bunun kesinlikle doğru bir karar olduğunu ifade ederken, ‘Dexit’in kendileri için ‘B Planı’ olduğunu belirtti.

‘BİRLİK PARTİLERİ DAYANAMAYACAK’
Weidel, son dönemlerde özellikle doğu eyaletlerinde oylarını artırarak ilk sıralara yükselen AfD’nin CDU ile ilişkisine de değindi. Şu ana kadar AfD ile iş birliğini reddeden (CDU/CSU) Birlik Partileri’nin uzun süre buna dayanamayacağını ve kendileriyle koalisyon kurmak zorunda kalacaklarını ima ettti. Weidel, ayrıca savaş bittiğinde tüm Ukraynalı savaş mültecilerinin ülkelerine dönmek zorunda kalacaklarını vurgulayarak, “Almanya’da uzun vadeli bir gelecekleri olmayacağı”nı söyledi. Weidel’in bu açıklamalarına hükümetten cevap geldi. Federal Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Franziska Brantner Almanya’nın AB’den ayrılmasının ülkedeki refahın temellerini tehlikeye atacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!